Legislativní smršť nehrozí, tvrdí šéf Senátu Milan Štěch

Milan Štěch

Milan Štěch Zdroj: E15 Michael Tomes

Horní komora parlamentu ovládaná levicí nezneužije rozpuštění sněmovny k masivnímu schvalování vládních zákonných opatření. „Žádná legislativní smršť není na pořadu dne,“ ujišťoval předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Řekl také, že senátoři schválí i nižší podporu solárních a dalších obnovitelných zdrojů. Předloha počítá i s tím, že žadatelé o dotace u stávajících elektráren budou muset rozkrýt svou strukturu.

Štěch reagoval na výhrady místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové, která úterní rozpuštění dolní komory označila za vítězství solárních baronů, protože zákon schválený poslanci prý Senát přepracuje. Právě obavami o osud některých důležitých předloh občanští demokraté vysvětlovali svůj odmítavý postoj k zániku sněmovny vzešlé z voleb v roce 2010.

Senátoři podle Štěcha nechystají ani odmítnutí doprovodných norem k novému občanskému zákoníku, s jehož platností se počítá od příštího roku. „Naším zájmem je, aby mohly být účinné od 1. ledna 2014,“ uvedl. Pokud by horní komora v těchto zákonech odhalila nějaké rozpory, řešila by to s vládou tak, aby se termín jejich platnosti neposunul.