Lékař bude za e-recept odměněn

ilustrační foto

ilustrační foto

Elektronické recepty sice nebudou povinné, lékaři za ně ale budou odměněni. V návrhu úhradové vyhlášky pro příští rok se počítá s výhodou pro ty, kdo budou předepisovat alespoň polovinu léků formou e-receptu. Nedostanou sice peníze navíc, ale nebudou je tak přísně svazovat limity na náklady.

„Regulace budou mírnější,“ uvedla Helena Rögnerová z ministerstva zdravotnictví. Motivace k většímu využívání elektronického receptu se má týkat jak ambulancí, tak nemocnic. Ministerstvo zdravotnictví se tím snaží naladit lékaře a nemocnice na vstřícnější notu k elektronickému receptu.

Ten v Česku funguje od roku 2008, však touto formou se předepisuje jen zlomek receptů. Plně se přitom výhod elektronického receptu využije teprve, až jej budou používat všichni lékaři a nemocnice. Pak by totiž vznikl elektronický aktuální lékový záznam pacienta, což by pomohlo zlepšit péči i uspořit finance.

Elektronický recept vypadá podobně jako běžný papírový formulář, je na něm ale natištěn čárový kód. Při jeho čtení v lékárnách nedochází k omylům. K finančním pobídkám za využívání elektronického receptu vyzývali někteří poslanci i senátoři.

Elektronické recepty měly být od roku 2015 povinné. Kvůli odporu lékařů byla na návrh ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka tato povinnost odložena na rok 2018. Lékařská komora navíc dál usiluje o úplné zrušení povinnosti předepisovat recepty v elektronické podobě. Odvolává se přitom na lékaře, kteří nemají kvalitní připojení k internetu.

Úložiště elektronických receptů stálo již téměř osmdesát milionů korun. Státní ústav pro kontrolu léčiv chystá výběrová řízení na nové systémy, aby zvládl přechod na povinné elektronické recepty. Návrh úhradové vyhlášky, která má odměny za elektronický recept zavést, záhy ministerstvo zdravotnictví pošle do připomínkového řízení. Vyjít by měla do konce roku.

Zorjan Jojko: Elektronizace zdravotnictví má nádech „velkého bratra“