Letecký speciál z Chorvatska převeze 27 lidí z havarovaného busu

Chorvatsko, nehoda

Chorvatsko, nehoda Zdroj: CTK

Armádní speciál dnes z Chorvatska přepraví 27 lidí z českého autobusu, který v sobotu havaroval cestou na Makarskou riviéru. Řekla to česká konzulka v Rijece Jindra Malá. Podle mluvčí generálního štábu letoun odstartuje ze Zadaru kolem 15:30, o hodinu později by měl být v Brně a v podvečer v Praze.

„Letecký speciál poveze 21 sedících a šest ležících cestujících,“ upřesnila Malá. Pět zraněných ještě zůstává v nemocnici v Gospiči, podle portálu večernji.hr jsou dva na jednotce intenzivní péče. O tom, jak dlouho budou ještě potřebovat léčbu, se rozhodne v nejbližších dnech. Podle Malé se tři turisté se rozhodli jet k moři, tři pacienty už odvážejí domů sanitky a dva lidé odjeli vlastním autem.

Před odletem českého armádního speciálu cestující dostanou zpět svá zavazadla z havarovaného autobusu. Vážněji zraněné převezou na letiště do přímořského Zadaru sanitky, lehce zranění pojedou policejními vozy. Konzulka Malá řekla, že čeští turisté pojedou po dálnicí A1 kolem místa, kde se v sobotu nad ránem neštěstí s osmi oběťmi na životech a asi čtyřicítkou zraněných stalo.

V nemocnici hlavně s tlumočením pomáhal bývalý český policista Luboš Turek, který dřív sloužil v Chorvatsku. Deníku Blesk řekl, že také dával dohromady rodiny, jejichž členové skončili na různých nemocničních odděleních. Šofér autobusu byl podle něho na místě mrtev. Druhý z řidičů v okamžiku nehody spal a vůbec nevěděl, co se stalo. Vyvázl jen s oděrkami a pohmožděninami.

Turistka Milada Braunová, která z nehody vyvázla prakticky bez zranění, pro portál 24sata.hr uvedla, že na místě nehody zastavila řada českých aut a jejich posádky pomáhaly zraněným.

V záhřebských nemocnicích zůstávají tři nejhůře zraněné turistky, včetně třináctiletých sester-dvojčat. Jsou u nich jejich rodiče. Primář chirurgické kliniky záhřebské univerzitní nemocnice Mate Majerović portálu slobodnadalmacija.hr řekl, že vážněji zraněná dívka ještě není zcela mimo nebezpečí. „Kromě těžkých zranění nohou, které jsme jí včera operovali, má poraněný i mozek, a proto ji udržujeme v umělém spánku a napojenou na umělou plicní ventilaci,“ upřesnil. Mladá pacientka má i několik dalších poranění. Pro 60letou ženu, která také leží v nemocnici v chorvatském hlavním městě, bude zřejmě podle konzulky Malé nutné zorganizovat přepravu vrtulníkem, převoz sanitkou prý není možný.

Čeští turisté mířili autobusem, kterým cestovalo celkem 51 lidí, na dovolenou do kempu Baška Voda na Makarské riviéře. Zájezd zorganizovala brněnská cestovní kancelář Atlas Adria, která si autobus najala u jindřichohradecké dopravní společnosti JH Bus.