Liberecký kraj chce soukromou nemocnici. Ta však není na prodej

Nemocnice Frýdlant

Nemocnice Frýdlant Zdroj: Nemocnice Frydlant

Zastupitelé Libereckého kraje nejsou s to dohodnout se se soukromou Nemocnicí Frýdlant z koncernu Euroclinicum Group (EUC) na zajištění 24hodinové pohotovosti. Nemocnice ji uzavřela, protože by na ni doplácela 3,5 milionu ročně. Možnost přispět touto částkou na zachování pohotovosti kraj nevyužil.

Místo toho přišel se dvěma dražšími variantami. Buď nemocnici koupí, nebo ve Frýdlantu vybuduje vlastní nepřetržitou pohotovost. První varianta má háček, že EUC nemá zájem frýdlantskou nemocnici prodat. Na projektu druhé možnosti, nové nepřetržité pohotovosti ve Frýdlantu pracuje Krajská nemocnice Liberec. Rozhodnutí padne, až budou propočty hotové. Už nyní je ale jasné, že přínosné to pro krajskou nemocnici rozhodně nebude.

„Provozování emergency ambulance není otázkou peněz, ale nutnosti a snahy o zajištění základní péče,“ uvedl manažer Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář. Podle informací deníku E15 si vedení kraje uvědomuje, že to bude dražší než příspěvek na pohotovost ve frýdlantské nemocnici. „Na samostatnou pohotovost, mimo budovy Nemocnice Frýdlant, by byly náklady daleko vyšší,“ uznal radní Libereckého kraje pro zdravotnictví Petr Tulpa.

Možnost veřejné nemocnice

Ovšem, jak uvedl hejtman Martina Půta (STAN), kraj dává přednost tomu, aby se nemocnice „vzhledem k situaci ve zdravotnictví stala veřejnou“. Kraj teď ve Frýdlantu dotuje pohotovost v rozsahu čtyř hodin odpoledne ve všední den a devíti hodin o volných dnech. Noční pohotovost zrušil od začátku dubna.

„Průměrně bylo ošetřeno tolik pacientů, že cena za ošetření jednoho z nich byla zhruba sedm tisíc korun,“ uvedl Jan Hůlek z vedení EUC. Frýdlantská nemocnice se po dohodě se zdravotními pojišťovnami postupně mění v kliniku s omezeným spektrem operací a důrazem na ambulantní a následnou péči.

Od příštího roku by měla být v černých číslech. Důležitá je i její dojezdová vzdálenost. Například z Jindřichovic pod Smrkem trvá cesta do Liberce asi 45 minut, avšak do Frýdlantu o 25 minut méně.