Lidé žijící v okolí vybuchlého skladu se evakuovali

Pyrotechnici se 20. října ve Vrběticích, části obce Vlachovice na Zlínsku, při průzkumu dostali až k epicentru výbuchu, který v areálu 16. listopadu zničil muniční sklad. Termokamerou změřili teplotu, která v několika doutnajících ohniscích byla stále až 140 stupňů Celsia.

Pyrotechnici se 20. října ve Vrběticích, části obce Vlachovice na Zlínsku, při průzkumu dostali až k epicentru výbuchu, který v areálu 16. listopadu zničil muniční sklad. Termokamerou změřili teplotu, která v několika doutnajících ohniscích byla stále až 140 stupňů Celsia. Zdroj: CTK

Stovky obyvatel z okolí muničního skladu na Zlínsku dnes ráno opustily své domovy, do nichž se mohou vrátit až v 16 hodin. Sklad před týdnem zničil výbuch, evakuace pyrotechnikům umožní důkladnější průzkum areálu. Lidé odjeli do práce, většinou svými auty, některé, například z Lipové, obec přestěhovala do sokolovny ve Slavičíně, jiné si vzali do celodenní péče lékaři.

Někteří lidé z části obce Lipová uvedli, že jim evakuace přijde trochu přehnaná. Uznávají ale, že jde o jejich zdraví, a tak zabezpečili domácí zvířata, odvedli psi k příbuzným či známým a vesměs odjeli do práce. V noci na dnešek se z muničního areálu v nedalých Vrběticích, části obce Vlachovice, opět ozvaly tři neřízené výbuchy.

Okolí muničního skladu je evakuováno po částech, dnes jihovýchodní část obce Lipová a severozápadní část obce Vlachovice a také severní část areálu bývalých Vlárských strojíren. V pátek čeká evakuace Vrbětice, jihozápadní část Vlachovic a celý areál Vlárských strojíren. „Evakuace bude zahájena každý den v 07:00 tak, aby v 08:00 mohla bezpečnostní opatření nabýt platnosti,“ uvedl mluvčí hasičů.

Výbuch a následný požár zničily sklad munice ve Vrběticích, pronajatý ho měla ostravská firma Imex Group. Pohřešováni jsou dva její zaměstnanci. Na místě je pěchotní munice, náboje do ručních protitankových zbraní, dělostřelecká munice i letecké pumy.

Průzkum areálu skladů začal v sobotu. Areál tvoří zhruba 40 objektů, v desítce z nich je uskladněná munice. Pyrotechnici nacházejí také munici, kterou výbuch rozházel po okolí. Některou na místě zneškodnili, ostatní skladují a odvezou později.