Lidovci neuspěli s požadavkem zemědělství. Ve hře je menšinová vláda

Lidovci dnes při jednání o ministerských křeslech s budoucími koaličními partnery neuspěli. Potvrdil to jejich šéf Pavel Bělobrádek.

Lidovci dnes při jednání o ministerských křeslech s budoucími koaličními partnery neuspěli. Potvrdil to jejich šéf Pavel Bělobrádek. Zdroj: ctk

Lidovci na dnešním koaličním jednání dostali nabídku ministerstva práce a sociálních věcí v kombinaci s resortem dopravy, nebo životního prostředí. Resort zemědělství, o který především usilují, dnes ale za prioritní označili sociální demokraté s tím, že se ho nevzdají. Ve čtvrtek bude o dvojici návrhů rozhodovat celostátní výbor lidovců, ve hře bude i otázka menšinové vlády.

Podle šéfa KDU-ČSL Pavla Bělobrádka nepadl žádný pádný argument, proč by lidovci neměli vést zemědělství. Očekává, že celostátní výbor KDU-ČSL dvojici návrhů odmítne.

Podle Bělobrádka bylo v minulosti zvykem, že i nejmenší koaliční partner obsadil ve vládě silové nebo ekonomické ministerstvo.

„Prostě je to tak, že ANO řeklo ne, teď se k tomu přidala sociální demokracie,“ nechal se slyšet Bělobrádek, podle něhož se dosud ČSSD stavěla k možné výměně ministerstva zemědělství poměrně otevřeně.

Dnes však prý změnila postoj, aniž by zdůvodnila, proč by v čele resortu nemohli být lidovci. Argumenty, které zazněly, Bělobrádek označil za liché.

Celostátní výbor se sejde ve čtvrtek

O dvojici návrhů podle Bělobrádka, jehož strana prý dosud akceptovala priority partnerů, ve čtvrtek rozhodne celostátní výbor lidovců. Šéf KDU-ČSL ale neočekává, že by se pro jeden z nich vyslovil.

Pokud je odmítne, mohl by se prý vyslovit i k případné podpoře menšinové vlády ČSSD a ANO. Možné je ale i to, že dá špičkám lidovců mandát k dalšímu jednání.

„Bezpochyby je tady dalších několik variant, to znamená, buď odchod do opozice, nebo umožnění vzniku menšinové vlády zbývajících dvou stran. Zde zbývá také varianta, vlastně aktivně zvednout ruku, popřípadě odejít ze sněmovny a snížit tím kvórum,“ dodal Bělobrádek.

Sobotka: Jednání je složitější, než jsem očekával

Předseda ČSSD a pravděpodobný budoucí premiér Bohuslav Sobotka označil jednání s KDU-ČSL o rozdělení konkrétních resortů ve vládě za trochu složitější, než očekával.

Potvrdil, že na dnešní schůzce šéfů ČSSD, hnutí ANO a lidovců byla zmíněna i možnost menšinové vlády. Sobotka řekl, že „teoreticky visí ve vzduchu“, ale o jiném než o většinovém kabinetu nejedná.

„Pan předseda Sobotka dnes lidovcům přednesl velmi vstřícný návrh. Doufám, že svůj postoj ohledně ministra zemědělství přehodnotí,“ okomentoval jednání šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

„Ono to vypadá, že jsou tím posedlí. Bohužel máme pocit, že jde spíš o to, že mají zájem o ten resort z politických důvodů než nějakých pragmatických,“ dodal Babiš.

Vláda bude mít 18 křesel

Dohoda na dnešní schůzce ve formátu dvou zástupců za každou stranu byla podle Bělobrádka alespoň na počtu postů ve vládě. ČSSD by jich měla mít osm, ANO sedm a lidovci tři.

Jedním z nich by byl post vicepremiéra, který by se mohl zaměřit například na otázku lidských práv a menšin, nebo vědy, výzkumu a vzdělávání.

V předehře schůzky dnes ráno jednalo i grémium sociální demokracie. Zvažovalo i možnosti, že ve vznikající vládě lidovci nebudou. Zatím ale stále preferuje trojkoalici před menšinovou vládou ČSSD a ANO.

„Pan předseda navrhl minimálně dvě nebo tři varianty postupu. Preferenci získala ta varianta trojkoalice,“ řekl na závěr jeden ze členů grémia.

Podle něj se vedení ČSSD možností vzniku menšinové vlády zabývalo i z důvodu opakovaných vystoupení předsedy lidovců Pavla Bělobrádka, který i po dohodě na koaličním programu hovoří o tom, že by jeho strana do příští vlády vstoupit nemusela.

Koaliční strany se už minulý týden dohodly na programové části koaliční smlouvy, kterou o víkendu posvětilo širší vedení sociální demokracie i lidovců.

David Klimeš: Koaliční smlouvě se nedá věřit