Lidovci trvají na zemědělství. Bělobrádka podpořil i Zeman

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek Zdroj: ctk

Celostátní výbor lidovců trvá na tom, aby jejich zástupce obsadil ministerstvo zemědělství. Zisk resortu KDU-ČSL považuje za podmínku pro vstup do vlády. Z předsedu strany Pavla Bělobrádka se postavil i prezident Miloš Zeman, který by preferoval, aby byl Pavel Bělobrádek v případné trojkoaliční vládě místopředsedou kabinetu a zároveň ministrem.

„Velice si vážíme nabídky obou našich partnerů na ministerstvo práce a sociálních věcí, které považujeme za jednu z našich priorit. Stejně tak oceňujeme nabídku ministerstva dopravy. Nicméně zůstává v současné době pro nás stále prioritou ministerstvo zemědělství,“ řekl Bělobrádek.

Celostátní výbor se na požadavku obsazení ministerstva zemědělství usnesl jednomyslně. Širší vedení jednoznačně odmítlo nabídku „dvojkombinace“ ministerstev práce a dopravy. „Nicméně nechceme ukončit jednání, chceme s našimi partnery jednat dál a pokusit se vyjednat takové řešení, kde by byla uplatněna priorita nejen ČSSD a ANO, ale i priorita KDU-ČSL,“ dodal. V druhé části večerního jednání výbor rozhodl, že kandidátem bude právě Bělobrádek, který je vzděláním veterinář.

Sobotka: Naše nabídka byla velkorysá

Předseda ČSSD a případný premiér Bohuslav Sobotka podle svých slov postoj lidovců nechápe. „Požádal jsem pana (předsedu Ano Andreje) Babiše a Bělobrádka, abychom se k debatě nad složením vlády sešli ještě během pátku,“ uvedl Sobotka. Trojkoaliční vládu pokládá Sobotka dál za nejrozumnější řešení. Šéfa poslaneckého klubu Ano Jaroslava Faltýnka postoj lidovců nepřekvapil.

Podle Sobotky byla nabídka na řízení ministerstev práce a dopravy solidní a velkorysá. „Negativnímu postoji lidovců proto příliš nerozumím a přijde mi to už jako hodně velké politikaření. Naše země ale novou vládu potřebuje, a tak je sociální demokracie připravena s lidovci a ANO dál jednat,“ zdůraznil Sobotka.

Zeman hájí Bělobrádkovy ambice

Zeman už dříve řekl, že by nemusel jmenovat všechny ministry, které mu Sobotka jako kandidát na premiéra předloží. „Pan prezident vyjádřil svoji preferenci, aby předseda jedné z koaličních stran byl ve vládě a zastával i ministerský post, to znamená místopředseda vlády a ministr. Takže je to věc, která směřuje i k mé osobě,“ řekl novinářům Bělobrádek. Na dotaz, zda by Zeman neměl problém s Bělobrádkem na postu ministra zemědělství, šéf lidovců doplnil: „Dá se to tak říct.“

Od koaličních partnerů zaznívají názory, že by lidovci mohli chtít resort zemědělství kvůli ovlivňování Státního pozemkového úřadu, který má vliv na vydávání státního majetku v rámci církevních restitucí. Lidovci to odmítají.

Na dotaz, zda by KDU-ČSL v případě získání zemědělství byla ochotna přijmout jakýsi dohled nad pozemkovým úřadem, Bělobrádek řekl, že jej podezřívání z možného ovlivňování uráží. Podle něj se takové praktiky neslučují se slušnou politikou. Je ale připraven jako případný ministr zemědělství konzultovat všechny zásadní personální otázky se svými koaličním partnery. „Pokud by to byla jedna z věcí, která by odblokovala eventuální další jednání, jsem připraven být konstruktivní,“ poznamenal.

Před Bělobrádkem Zeman na pravidelné schůzce přijal šéfa sociální demokracie Bohuslava Sobotku. Mluvili o postupu vládního vyjednávání.