Lobbista Janoušek opilý havaroval a poté srazil řidičku

Roman Janoušek

Roman Janoušek Zdroj: Golf.cz

Lobbista a vlivný podnikatel Roman Janoušek dnes dopoledne podle médií v Praze 4 havaroval a poté ještě srazil řidičku nabouraného auta. Janoušek prý z místa ujel, policisté ho ale dostihli. Muž byl podle policie opilý a nadýchal přes 2,2 promile.

Policisté již zahájili trestní řízení pro podezření z několika trestných činů. Jednapadesátiletou ženu záchranáři převezli do nemocnice. Žena má mnohočetná vážná zranění, je na jednotce intenzivní péče, řekla bez dalších podrobností mluvčí Fakultní nemocnice Motol Pavlína Danková.

Mluvčí pražské policie Eva Kropáčová řekla, že kolem 10:00 se stala v Praze na Pankráci vážná dopravní nehoda. Kolize odehrála ve Vyskočilově ulici. Janoušek, který jel v porsche, prý narazil do jiného auta. „Řidič s osobním motorovým vozidlem s největší pravděpodobností nedobrzdil a následně narazil do před ním stojícího vozidla volvo. Z místa této dopravní nehody ujel a zastavil až o několik desítek metrů dál na světelné křižovatce,“ uvedla Kropáčová.

Řidička z nabouraného auta se ho podle mluvčí snažila zastavit, Janoušek ji ale srazil. „Muž i od této dopravní nehody ujel pryč. Policisté tohoto muže po několika minutách vypátrali,“ popsala Kropáčová. Policisté muže dopadli v ulici Pujmanové, prý se jim snažil utéct. „Byla u něho provedena orientační dechová zkouška na přítomnost alkoholu, kdy mu bylo naměřeno více než 2,2 promile alkoholu v dechu,“ sdělila policejní mluvčí.

Po vyšetření u lékaře policisté Janouška převezli na služebnu v pražské Kongresové ulici k podání vysvětlení, odkud po 15:00 odešel. Většině médií se vyhnul tím, že požádal policisty o odchod jedním ze zadních vchodů. Poté nasedl do černého audi, které pro něj přijelo, a odjel.

Policie nyní vyslýchá svědky a čeká na lékařskou zprávu o rozsahu zranění ženy. Poté se rozhodne, zda muže obviní. Dopravní policisté se podle Kropáčové případem zabývají pro podezření ze spáchání trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky, neposkytnutí první pomoci a ublížení na zdraví. Za neposkytnutí pomoci mu hrozí až pětileté vězení.

Na místě zadržení bylo několik novinářů. Muž, kterého zachycuje video serveru iDnes.cz, na otázku, co se stalo, odpověděl, že na to nemá žádný názor. „Nemám, protože si myslím, že se stalo něco divného, až to budu vědět, tak vám to řeknu, jo?“ řekl.

Policie řeší obsah Janouškových telefonátů s bývalým primátorem Bémem

O Janouškovi se v těchto dnech hovoří především v souvislosti s odposlechy telefonních hovorů mezi ním, bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem (ODS) a magistrátním úředníkem Peterem Ďuricou. Přepisy odposlechů z roku 2007 postupně zveřejňuje deník Dnes. Podle deníku z odposlechů vyplývá například Janouškův vliv na dění na magistrátu, uvnitř ODS nebo tehdejší vlády.

Obsahem nahrávek jeho hovorů s Bémem, ale také s tehdejším vysokým úředníkem magistrátu Peterem Ďuricou, se podle policejního prezidenta Petra Lessyho už začali zabývat kriminalisté. Nahrávky, v nichž se Bém s Janouškem častují osloveními jako „kotě“ či „mazánek“, podle deníku Dnes pořídila legálně Bezpečnostní informační služba (BIS) v roce 2007, když mapovala aktivity významných českých lobbistů. O dva roky později se k nim měli dostat lidé z bezpečnostní agentury ABL, kterou tehdy vlastnil nynější šéf poslaneckého klubu vládních Věcí veřejných (VV) Vít Bárta.

Šéf BIS Jiří Lang dnes doručil poslancům z komise pro kontrolu tajné služby materiál k možnému úniku odposlechů přímo z jeho služby, který vyšetřuje inspekce BIS. Dokument je v režimu „důvěrné“ a jeho obsah zatím není známý, poslanci se jím mají zabývat v úterý. Už o den dříve by se měla sejít pražská ODS. Její šéf a Bémův nástupce v křesle primátora Bohuslav Svoboda sdělil, že se ke kauze vyjádří právě až po tomto jednání. „Při svém nástupu jsem slíbil, že Prahu ozdravím, a dělám pro to maximum,“ uvedl primátor.

Celorepublikové vedení ODS, které se zatím ke kauze svého poslance Béma nevyjádřilo, by mohlo kauzu řešit v úterý. Premiér a předseda ODS Petr Nečas několikrát řekl, že věc pokládá za závažnou a chce o ní s Bémem hovořit.

ČSSD v souvislosti s nahrávkou, ve které se Bém s Janouškem baví o obsazení hlavní pozice v pražské pobočce VZP, oznámila, že bude prosazovat odvolání poslance Marka Šnajdra (ODS) z čela správní rady pojišťovny. Věci veřejné pak chtějí usilovat o sesazení ředitele VZP Pavla Horáka.