Logo Občanského fóra dostalo k výročí revoluce novou podobu

Autor loga Občanského fóra (OF) Pavel Šťastný (na snímku z 14. října) vytvořil po 25 letech od sametové revoluce jeho novou podobu. K iniciálám OF přibylo ještě jedno písmeno F, takže nové logo tvoří slovo OFF, tedy v překladu také "pryč", "mimo" nebo "vypnout". "Nová generace přichází a stará generace OF odchází," vysvětlil to autor

Autor loga Občanského fóra (OF) Pavel Šťastný (na snímku z 14. října) vytvořil po 25 letech od sametové revoluce jeho novou podobu. K iniciálám OF přibylo ještě jedno písmeno F, takže nové logo tvoří slovo OFF, tedy v překladu také "pryč", "mimo" nebo "vypnout". "Nová generace přichází a stará generace OF odchází," vysvětlil to autor Zdroj: ctk

Autor loga Občanského fóra (OF) Pavel Šťastný vytvořil po 25 letech od sametové revoluce jeho novou podobu. K iniciálám OF přibylo ještě jedno písmeno F, takže nové logo tvoří slovo OFF, tedy v překladu také "pryč", "mimo" nebo "vypnout". "Nová generace přichází a stará generace OF odchází," vysvětlil to autor.

„Končí jedno historické období a dospěla další generace, která má nové ideály a nový životní styl, studovala v cizině a generace OF začíná být OFF (line). Je to skvělá nastupující generace a já ji fandím,“ uvedl.

OF bylo politické hnutí, které vzniklo dva dny po zásahu policie 17. listopadu 1989 v Praze na Národní třídě, jenž spustil sametovou revoluci. Do OF se spojily nezávislé občanské iniciativy, které spojoval odpor ke komunistickému režimu. Sdružení však vzniklo také proto, aby bylo možné s představiteli tehdejší moci vést dialog. Přirozeným představitelem OF se stal Václav Havel, jako jediný jeho předseda byl v říjnu 1990 zvolen Václav Klaus. OF se rozpadlo v roce 1991, nahradily ho politické strany.

Končí jedno historické období a dospěla další generace

Asi týden po svém vzniku OF vyhlásilo soutěž pro studenty na své logo. Termín odevzdání byl za několik hodin. Tehdy čtyřiadvacetiletý Pavel Šťastný studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v ateliéru písma a knižní kultury; jako většina vysokoškolských studentů byl tehdy v budově školy celé dny a noci.

Všichni se prý snažili navrhnout seriózní logo, značku, rýsovali a počítali a když bylo zřejmé, že za pár desítek minut už nic nikoho nenapadne, začali si z toho dělat legraci. A čtvrt hodiny před termínem vznikl typický obličejík, logo nejen Občanského fóra, ale celé sametové revoluce a nejslavnější Šťastného práce. V noci ho probudili s tím, že soutěž vyhrál a muselo se začít rychle pracovat na všech materiálech. „První smlouva uzavřená s OF neobsahovala ani zmínku o honoráři, na to jsme tenkrát nemysleli,“ říká dnes Šťastný. Peníze se řešily až později a ty, které z pozdějšího komerčního užití loga měl, věnoval do školního fondu pro studenty, z nějž mohli financovat stáže a či některé projekty.

Autor loga Občanského fóra (OF) Pavel Šťastný (na snímku z 14. října) vytvořil po 25 letech od sametové revoluce jeho novou podobu. K iniciálám OF přibylo ještě jedno písmeno F, takže nové logo tvoří slovo OFF, tedy v překladu také "pryč", "mimo" nebo "vypnout". "Nová generace přichází a stará generace OF odchází," vysvětlil to autorAutor loga Občanského fóra (OF) Pavel Šťastný (na snímku z 14. října) vytvořil po 25 letech od sametové revoluce jeho novou podobu. K iniciálám OF přibylo ještě jedno písmeno F, takže nové logo tvoří slovo OFF, tedy v překladu také "pryč", "mimo" nebo "vypnout". "Nová generace přichází a stará generace OF odchází," vysvětlil to autor|ctkAutor loga Občanského fóra (OF) Pavel Šťastný

Logo Občanského fóra už jednou pozměnil, před třemi lety, když zemřela klíčová osobnost společenské změny v Česku, bývalý prezident Václav Havel. Červenomodrý obličej měl namísto úsměvu v těch dnech ve stylizované tváři smutek. Současné logo připravené k oslavám čtvrtstoletí svobody má znovu úsměv, jen to přidané „F“ znamená, že něco končí, že 25 let chtě nechtě znamená výměnu celé generace a společnost by měli vést reprezentanti té nastupující.

Šťastný vnímá i spojitost doby, kdy představuje nové logo, s nedávnými komunálními volbami. „Jsem rád, že se vrací původní ideály OF jako občanského hnutí do politiky. Jsou toho důkazem úspěchy v komunálních volbách těchto regionálních samosprávních komunit s mladými a novými politiky,“ řekl.

S lidmi, kteří se narodili kolem roku 1989 a dnes dokončují vysoké školy, je v úzkém kontaktu. „Se spoustou studentů úzce spolupracuji na výstavách, projektech a soutěžích. Věkový průměr v mé firmě je 31 let, tedy beze mne. Ostatní mladí spolupracovníci mají v průměru 24 let. Ti lidé vstupují do života perfektně fundovaní, zcestovalí, talentovaní a s obrovským zápalem. Je radost s nimi spolupracovat a musím přiznat, že mne nabíjejí energií.“

Pavel Šťastný se narodil v roce 1965. Vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou. Specializuje se na tvorbu log a vytváří corporate identity firem, výstav, akcí, filmů a televizních pořadů. Je majitelem firmy Plechárna Design Factory. Vedle loga OF vytvořil na čtyři stovky takových značek, mimo jiné loga Seznam.cz, Datart či Slovanský dům, ArtGen a nově vyšívané logo MIG 21. Spoluzaložil a pořádá Farmářské trhy na Kulaťáku jako první takové trhy v ČR.