Loni klesl počet konkurzů i povolených reorganizací

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Penn State via Flickr

Počet prohlášených konkurzů tuzemských firem a živnostníků v loňském roce dosáhl téměř 2200. Oproti roku 2014 se jedná o pokles o osm procent. Je to zároveň poprvé od roku 2008, kdy se jejich počet snížil. Nižší byl meziročně i povolených reorganizací, vyplývá z analýzy společnosti Creditreform.

Konkurz, či reorganizace jsou jediné dvě možnosti, jak řešit soudně prohlášený úpadek právnických osob v potížích.
Konkurz většinou znamená definitivní zánik původní firmy a rozprodej jejího majetku a předmětu podnikání, z jehož výnosů se hradí pohledávky věřitelů.

Hlavní podíl na snížení počtu konkurzů ale mají firmy, neboť u právnických osob nastal meziročně pokles o více než pětinu. Naopak u živnostníků počet konkurzů mírně narostl o 4,3 procenta. Na celkovém počtu konkurzů se obě skupiny podílejí zhruba stejným podílem.

Reorganizace většinou znamená postupné uspokojování pohledávek věřitelů při zachování provozu dlužníkova podniku. Počet povolených reorganizací sice loni klesl na 18 z předloňských více než tří desítek, obě čísla jsou ale nejvyšší za posledních pět let.

Důvodem je zřejmě to, že se zmírnily podmínky, za kterých mohl soud reorganizaci firem povolit. Do konce roku 2013 byla předpokladem pro povolení reorganizace podmínka, aby obrat firmy, která se dostala do problémů, činil v roce před insolvencí alespoň sto milionů korun. Druhým kritériem pro povolení reorganizace bylo, aby firma měla minimálně 100 zaměstnanců.

Vývoj počtu konkurzůVývoj počtu konkurzů | Creditreform

Od ledna 2014 se ale tyto kvóty snížily na polovinu a nově stačí splnění jen jednoho z kritérií. Výše uvedené trendy odpovídají i poklesu celkových podaných insolvenčních návrhů. Loni jich bylo 32 353, meziročně o osm procent méně. Drtivá většina - devět z deseti návrhů - pochází ze strany fyzických osob.

Očekávání společnosti Creditreform pro rok 2016 jsou rovněž optimistická. Důvodem je růst ekonomiky nastartovaný v roce 2015 a předpoklad, že růst bude pokračovat i v letošním roce. V souvislosti s tím se bude zlepšovat i situace na trhu práce a snižovat nezaměstnanost. Současně lze očekávat mírný nárůst mezd a jeho pozitivní dopady v nárůstu domácí poptávky.

„Vzhledem k ekonomickému vývoji a vzhledem k tomu, že se v minulých letech segment firem prostřednictvím insolvencí a konkurzů výrazně pročistil, očekáváme v oblasti insolvencí firem i pro rok 2016 klesající tendence,“ uvedla agentura.