Lovci korupčníků už zabavili majetek za miliardu korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk-Tomas Junek

Protikorupční policie v prvním pololetí zajistila peníze a majetek za víc než miliardu korun. Za celý loňský rok přitom jednotka zabavila hodnoty pocházející z trestné činnosti za 1,5 miliardy. Útvar zaznamenal také nárůst v počtu spisů, kterých od ledna do června zpracovával na 439, přičemž loni to bylo necelých 600.

„I z tohoto důvodu naše vedení na druhé pololetí roku stanovilo prioritu odbřemenění od nepříslušných a bagatelních věcí,“ uvedl mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Jaroslav Ibehej. Detektivové by se tak měli věnovat pouze nejsložitějším případům.

O tom, kterými kauzami se bude specializovaný policejní útvar zabývat, se však rozhodne v každém konkrétním případě. Podle Ibeheje ale chce ÚOKFK například striktněji dodržovat příslušnost, podle které jí náleží případy se škodou nad 150 milionů korun. O kolik by se počet spisů měl snížit, mluvčí nesdělil.

Za pololetí stíhal ÚOKFK 699 lidí, což je zhruba stejný počet jako v letech 2009 a 2010. Využil také nového zákona o trestní odpovědnosti právnických osob a poprvé v ČR obvinil firmu. V oblasti korupce útvar za pololetí obvinil 46 lidí.

S výsledky je spokojen i šéf jednotky Tomáš Martinec. „Nenaplnily se některé prognózy z konce loňského roku, že údajný masivní odchod zkušených policistů, byť nejmenší za posledních pět let, výrazně paralyzuje činnost útvaru,“ poznamenal.