Lůžek pro bezdomovce je v Praze dost. Zatím

Bezdomovci

Bezdomovci Zdroj: Marek podhora, Mlada fronta E15

Pražské budovy s lůžky pro lidi bez domova hlásí s příchodem mrazivého počasí plný stav. Zimní noclehárny s kapacitou dvou set míst přestaly poprvé stačit na konci prosince a na řadu přišla další mimořádná opatření.

„Situace hlavně okolo zajištění prostor pro noclehárny je komplikovaná. Pro letošní zimu vhodné prostory, kromě těch, které jsou již v provozu, stále hledáme,“ popsal Stanislav Fiala z Arcidiecézní charity Praha. Není totiž jednoduché dosáhnout toho, aby s umístěním nocleháren souhlasili všichni aktéři včetně městských čtvrtí a obyvatel. Loni byla situace příznivější. Podařilo se dohodnout pronájem dalších dvou ubytoven, čímž přibyly dvě stovky.

Pro bezdomovce se i v letošní zimě otevřela loď Hermes. Za poslední týden na ní přenocovalo zhruba 25 lidí denně. „Záložní kapacita míst pro nocleh klientů na lodi je zatím zcela dostačující,“ sdělila Ludmila Tomešová z Centra sociálních služeb Praha, která pomoc koordinuje. Pokud by to nestačilo, je možné ještě otevřít denní i v noci nebo postavit vyhřívané stany.

„Ze zkušeností minulé zimy považujeme za dostatečné zvýšení kapacity pro zimní období o čtyři stovky lůžek. Azylové domy a noclehárny poskytují celoročně zhruba 1300 lůžek,“ uvedl oblastní ředitel Naděje Jan Kadlec.

Bezdomovectví – závažný společenský problém dnešní doby