Maďarské hranice pomůže hlídat 50 českých policistů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Do Maďarska pojede padesát policistů, kteří budou v souvislosti s migrační krizí pomáhat střežit schengenské hranice. Policisté by měli odjet na konci října, jejich mise potrvá do poloviny prosince. Návrh na vyslání policistů schválila vláda. Bližší podrobnosti zveřejní ministerstvo vnitra. Od minulého týdne v Maďarsku pomáhají dvě desítky českých vojáků.

Podle mluvčí policejního prezidia Jany Macalíkové budou policisté sloužit na maďarsko-srbské hranici. „Úkolem policistů bude hlídková činnost společně s maďarským vojákem a policistou,“ sdělila Macalíková. Další podrobnosti policie a ministerstvo vnitra teprve oznámí.

Vojáci působí v maďarském Kaposváru. Jde zejména o řidiče a obsluhu techniky. Maďarské armádě pomáhají při převozu materiálu nebo při budování plotu díky zemnímu stroji, který je vybaven vrtákem a sbíječkou.

Česká armáda také poskytla deset polních kuchyní, přepravník kontejnerů a jedno vozidlo, které slouží jako pojízdná ženijní dílna. Vojáci budou stejně jako policisté v Maďarsku do poloviny prosince.

Maďarsko je s Řeckem a Itálií hlavní vstupní branou, kudy uprchlíci proudí do EU. Podle odhadů ze začátku října přes maďarské území letos prošlo přes 330 tisíc migrantů a další stále přicházejí. Nejprve vlna uprchlíků směřovala do Maďarska ze Srbska, ale poté co Budapešť hranice se Srbskem v polovině září plotem a zpřísněním právních předpisů pro migranty prakticky uzavřela, se proud běženců obrátil do Chorvatska. V minulém týdnu Maďarsko uzavřelo i zelené hranice s Chorvatskem a proud uprchlíků se v současnosti obrátil do Slovinska.