Majetek Radovana Krejčíře jde do dražby

Jihoafrická policie zatkla uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře. Podezřívá ho z podílu na ozbrojeném přepadení obchodu s elektronikou v Pretorii.

Jihoafrická policie zatkla uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře. Podezřívá ho z podílu na ozbrojeném přepadení obchodu s elektronikou v Pretorii. Zdroj: CTK

Podnikatel Radovan Krejčíře, který je v Česku obviněn z rozsáhlé majetkové a násilné trestné činnosti, žije po svém útěku v Jihoafrické republice. V Česku po něm však zůstal rozsáhlý majetek včetntě obrovské vily v Černošicích u Prahy. Tento majetek nyní čeká dražba kvůli pohledávce za zhruba 50 milionů.

Pohledávka za Radovanem Krejčířem podle dřívějších informací Exekutorské komory vznikla v jednom z trestních řízení, kdy Krejčíř neuhradil náhradu škody. Krajský soud v Praze proto potvrdil rozhodnutí Okresního soudu pro Prahu-západ a nařídil exekuci. Ta je již prakticky pravomocná a může následovat dražba dražba. „Pokud hovoříme o odvolání proti usnesení soudu o nařízení exekuce, nebyl soudnímu exekutorovi výsledek dosud doručen,“ řekla mluvčí komory Petra Báčová. Obecně se ale podle ní při zamítnutí odvolání stává exekuce pravomocnou a soudní exekutor může ustanovit vhodného znalce, který zpracuje posudek a nemovitost ocení. Poté následuje dražba.

Luxusní rezidence

Báčová již dříve uvedla, že soudní exekutor rozhodl o zajištění nemovitostí Krejčíře zástavním právem a s ohledem na výši pohledávky i o jejich prodeji. Mimo jiné takto postihl i Krejčířovu vilu v Černošicích v u Prahy.

V rezidenci je mimo jiné tajná místnost, squashové kurty, luxusní mramorové schodiště nebo obří akvárium, v němž Krejčíř choval žraloka. O dům, ze kterého Krejčíř před více než sedmi lety policistům při domovní prohlídce utekl, málem přišel už v roce 2011. Tehdy jeho manželka zapomněla uhradit daň z nemovitosti 4314 korun, a finanční úřad proto dům na několik dní obstavil.

Podnikatel Krejčíř je v Česku stíhán v souvislosti s rozsáhlou majetkovou a násilnou trestnou činností. V ČR byl odsouzen, zatím nepravomocně, k 11 letům žaláře. Od roku 2007 pobývá v Jihoafrické republice, kam dorazil na falešný pas přes Seychely. Česko žádá o jeho vydání. Krejčíř má problémy se zákonem i v Jihoafrické republice.

O Radovanovi Krejčířovi čtěte více: