Majitel FC Bohemians Vejsada žaluje ministra Blažka

Fotbalový míč, ilustrační foto

Fotbalový míč, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Majitel FC Bohemians Praha Michal Vejsada podal trestní oznámení na ministra spravedlnosti Pavla Blažka, protože ho podezírá ze zneužití pravomoci. Ministr totiž vzal zpět kárnou žalobu na místopředsedu Vrchního soudu v Praze Stanislava Bernarda, kterou v květnu podal jeho předchůdce Jiří Pospíšil. Bernard působí jako šéf Arbitrážní komise Fotbalové asociace ČR, dle Pospíšila byla tato pozice neslučitelná s funkcí soudce.

Vejsada tvrdí, že místopředseda pražského vrchního soudu porušil zákon o soudech a soudcích. Zároveň uvádí, že ministerstvo vydalo k účasti soudců v nepodnikatelských právnických osobách jasné stanovisko, podle kterého nesmí být rozhodci. Podle Pospíšila to totiž ohrožovalo důvěru v nezávislé a spravedlivé rozhodování soudů.

Blažek však uvedl, že angažovanost soudců v různých občanských sdruženích či spolcích může vést k šíření právního vědomí. Zvláště u fotbalu to prý může být přínosem pro kultivaci sportovního prostředí. Ministerstvo se podle Blažka také nechtělo stát nástrojem konkurenčního souboje klubů.

„Tímto trestním oznámením se jen potvrzuje, že ministerstvo spravedlnosti se mělo stát nástrojem nekalého konkurenčního boje uvnitř Českomoravského fotbalového svazu, což účelem kárných řízení nepochybně není,“ vzkázal skrze svoji mluvčí Petru Hrubou ministr Blažek.

Bernardova kauza byla otevřena na Vejsadův podnět. Klub skončil v konkurzu a vedl řadu sporů. Majiteli se nelíbilo, že stejné spory rozhodují lidé, kteří se znají, nejdříve ve fotbalové asociaci, a poté u soudů.

Vejsadova stížnost se vedle Bernarda týkala i Ľubomíra Klimáčka, Pavla Pikny a Karla Podolky, kteří se kromě soudních sporů zabývali také konflikty v českém vrcholovém fotbale. Když ale loni v říjnu Pospíšil zveřejnil své negativní stanovisko k tomu, aby soudci rozhodovali i mimo justici, všichni tři své funkce v komisích fotbalového svazu opustili, nebo jejich výkon pozastavili.

Blažek většinu dosud nevyřešených kárných žalob, které podal jeho Pospíšil. Konkrétně vzal zpět čtyři žaloby na soudce a jednu na státního zástupce. Žádné nové podněty pak k Nejvyššímu správnímu soudu ministr neodeslal. Náměstek Daniel Volák prohlásil, že podle analýzy ministerstva byl úřad ve sporech příliš často neúspěšný. Některé žaloby jsou prý zbytečné.

Stažené žaloby směřovaly kromě Bernarda také proti státnímu zástupci Ladislavu Letkovi z Vrchního státního zastupitelství v Praze a proti soudcům Vladimíru Mikulovi z Děčína, Benno Eichlerovi z Mostu, Janu Kozákovi z Krajského soudu v Brně.