Maloobchodní tržby loni rostly o 1,9 procenta, letos bude hůř

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Albert

Tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav aut loni v České republice meziročně vzrostly reálně o 1,9 procenta. Na celkový vývoj měly vliv hlavně právě vyšší tržby v motoristickém odvětví. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Loni v prosinci byly maloobchodní tržby včetně motoristického odvětví ve srovnání s prosincem 2010 bez očištění vyšší o 1,6 procenta. Pokud jde o meziměsíční srovnání, proti listopadu 2011 se v loňském prosinci tržby očištěné o sezonní vlivy a pracovní dny zvýšily reálně o půl procenta.

V samotném motoristickém odvětví se tržby v uplynulém roce reálně meziročně zvýšily o 5,4 procenta, přičemž za prodej motorových vozidel o 6,3 procenta a za opravy o desetinu procenta. „Tržby za prodej motorových vozidel rostly s výjimkou června ve všech měsících roku 2011, výrazněji pak v prvním čtvrtletí. Rovněž za opravy tržby rostly nejvíce v prvním čtvrtletí (o 6,1 procenta), naopak ve druhém a čtvrtém čtvrtletí se meziročně snížily (o 2,1 procenta, respektive o 3,1 procenta),“ uvedl ČSÚ.

Pesimističtější pohled na statistiku nabízí analytik společnosti Next Finace Vladimír Pikora. „Zdá se, že firmy chápaly, že v roce 2012 na nová auta nebudou peníze, a proto se snažily na poslední chvíli „podojit“ rozpočty. To ale brzo skončí. Tam, kde se nehospodaří na bázi ročních rozpočtů, ale měsíčních rozpočtů, se už brutálně šetří. Pokud auta ze statistiky vyškrtneme, rostl maloobchod bez očištění už jen o 0,8 %, což už zní realističtěji,“ vysvětlil.

Tržby za nepotravinářské zboží stouply o 2,6 procenta, meziroční pokles nastal pouze v září. Prodej potravin klesl o 1,2 procenta, přičemž vyšší úrovně ve srovnání s předchozím rokem dosáhl v lednu, únoru a dubnu. Tržby za pohonné hmoty s výjimkou srpna celoročně klesaly, celkově o 3,5 procenta.

Průměrný cenový deflátor za rok 2011 činil 102,2 procenta. Ceny se zvýšily za pohonné hmoty o 11 procent, v maloobchodě s potravinami o 4,4 procenta a s nepotravinářským zbožím naopak klesly o 1,9 procenta.

Růst tržeb za nepotravinářské zboží nejvíc ovlivnil zvýšený prodej potřeb pro domácnost ve specializovaných prodejnách. Lidé opět víc nakupovali počítače a komunikační zařízení. Více utržili také prodejny s oděvy a obuví, lékárny a prodejny zdravotnického zboží a kosmetiky. Rostl i prodej přes internet a prostřednictvím zásilkové služby, ale v porovnání s předchozími měsíci se tempo růstu výrazně zpomalilo.

Šetřit se bude hlavně na potravinách

Letos by se podle analytiků mělo maloobchodu dařit méně, především kvůli očekávané recesi a zvýšení DPH. „V tomto roce odhadujeme pokles maloobchodních tržeb o 0,3 %,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Analytik ČSOB Petr Dufek, že lidé budou v roce 2012 hledat další cesty, jak ušetřit, a to především na potravinách. „Vyšší inflace doprovázená jen pomalým zvyšování mezd totiž povede k reálnému poklesu výdělků domácností,“ prohlásil. „Potraviny lze nejlépe ošidit. Tento trend bude nejspíš pokračovat,“ dodal Pikora.