Manažeři vidí korupci všude, jen ne u sebe

úplatek

úplatek Zdroj: E15

Na 15 procent manažerů předních světových firem je ochotno dát kvůli zakázce úplatek. V Česku je jich ještě o 13 procentních bodů více, tedy 28 procent. Vyplývá to z průzkumu o korupci a podvodech poradenské firmy Ernst & Young (E&Y), která oslovila 1758 respondentů ze 43 zemí.

Více než třetina respondentů je přesvědčena, že korupce je v jejich zemi rozšířeným jevem. Čeští manažeři jsou podstatně skeptičtější, korupci v Česku vnímá jako rozšířenou 80 procent dotázaných. Na druhé straně jsou ale Češi alibističtí, jen 12 procent z nich připouští korupci v odvětví, ve kterém působí.

„To může znamenat, že s korupcí na tom nejsme tak špatně. Horší variantou je, že manažeři své korupční chování nepřiznali,“ uvedl senior manažer oddělení investigativních služeb a řešení sporů E&Y Tomáš Kafka.

Česko obsadilo v Evropě nelichotivou bronzovou příčku v toleranci úplatků. „Stíhání korupce ze strany státních orgánů přitom není podle českých manažerů příliš účinné. Schopnost státních orgánů dotáhnout případ k rozsudku, trestu pro korupčníka je v Česku podle oslovených manažerů ve srovnání se světem velmi malá,“ řekla vedoucí partnerka E&Y v ČR Magdalena Souček.

Pouhých osm procent z českých šéfů se domnívá, že orgány v Česku jsou ochotné a schopné dotáhnout případy až k potrestání pachatele. V globálním měřítku tento názor zastává 27 procent respondentů. V této souvislosti nepřekvapí, že 80 procent českých účastníků průzkumu volá po přísnějším dohledu ze strany státu, aby se snížilo riziko podvodů a korupce.

Podíl manažerů ochotných nabídnout úplatekPodíl manažerů ochotných nabídnout úplatek | E15

Oslovení čeští manažeři také zaostávají v prověřování obchodních partnerů či přebíraných společností. „Čeští manažeři nepovažují na rozdíl od svých amerických kolegů při akvizicích za důležitou forenzní due diligence zaměřující se na riziko podvodu a korupce. Před akvizicí provedlo takovou prověrku pouze devět procent oslovených českých firem na rozdíl od 54 procent v celosvětovém měřítku,“ říká ředitel oddělení investigativních služeb a řešení sporů E&Y Daniel Bican.