Manažerů bude víc, na vyšší plat si ale musí nechat zajít chuť

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: brompton.com

Lednová čísla nových zakázek na obsazení pozic ve vrcholovém managementu se dostala na úroveň ledna 2008. Ani typy nabíraných pozic se už neliší od předrecesního období. Experti letos odhadují patnáctiprocentní meziroční nárůst nových pozic ve vyšším managementu. Pozitivní vývoj náborů se ale pravděpodobně nepromítne do navýšení manažerských platů.

„Nejvíce nových manažerských pozic vytvoří společnosti střední a menší velikosti, a to jak pro lokální trhy, tak pro expanzi mimo ČR a SR,“ okomentovala svůj průzkum Anderson Willinger, česká společnost zaměřená na vyhledávání vrcholových manažerů.

„Největší rozdíl mezi rokem 2008 a 2015 spatřujeme ve struktuře zadavatelů a odvětvích, která tyto pozice obsazují. Zatímco v roce 2008 se jednalo zejména o velké korporace, v roce 2015 budou vytvářet nové pozice především společnosti střední a menší velikosti,“ zdůraznila firma poznatek ze studie.

Firmy nyní nejvíce hledají manažery zaměřené na generování nových zakázek, produktů, prodejních kanálů či celkově nového byznysu. Tyto pozice v lednu představovaly 80 provent celkových manažerských náborů.

Průzkum předpovídá, že velké společnosti budou hledat své manažery v oblasti business developmentu, product developmentu, digitálního marketingu, prodeje, financí či risku.

Korporátní společnosti budou posilovat role kontrolních a procesních funkcí. Expandující oblastí jsou investice lokálních miliardářů.

Moderní vlna start up fondů drobně podle studie poklesne na úkor nákupu již lépe zaběhlých menších či středně velkých společností s potenciálem pro globální expanzi. Doplnění managementu tak bude nutností.

Hledá se důsledný lídr

Nadnárodní společnosti budou preferovat důsledné manažery se schopností dotahování projektů až do finální implementace výsledku.

„Tuto dovednost postrádá každý třetí manažer, ukazují naše analýzy manažerského potenciálu, kdy měříme manažerské dovednosti, “ uvedla Lucie Teisler, partnerka společnosti Anderson Willinger.

Česká, Slovenská republika se v oblasti odměn podle Teisler pomalu a jistě přidává k trendům evropského snižování fixních platů, které se podle studie Nadnárodní organizace pro zaměstnání snížily vůči roku 2007 o dvacet sedm procent.

Leden 2015 má zatím jako jediný u platů růstovou tendenci a přesáhl všechny z uvedených let 2008 – 2014. „Přes tento trend neočekáváme v Čechách a na Slovensku zvýšení. Je to dáno obecně snižováním počtu manažerských pozic u globálních firem, zvyšováním pozic u malých a středních firem včetně firem lokálních, avšak bez otevřenosti platy seniorních leaderů navyšovat, spíše přesouvat celkové příjmy do bonusových schémat,“ uzavřela komentář Teisler.

Predikce náboru nových manažerů během prvního pololetí 2015

Predikce náboru nových manažerů během prvního pololetí 2015Predikce náboru nových manažerů během prvního pololetí 2015 | Anderson WillingerZdroj: Anderson Willinger