Martin Čaban: Po bitvě je každý primátor

Imaginární invazi Islámského státu do České republiky sehráli v Praze přívrženci Martina Konvičky

Imaginární invazi Islámského státu do České republiky sehráli v Praze přívrženci Martina Konvičky Zdroj: ctk

Adriana Krnáčová dala průchod svému rozhořčení nad stupidní a potenciálně velmi nebezpečnou akcí Martina Konvičky a jeho nohsledů. Primátorka volila silná slova, Konvičku označila za „asociálního blázna“ a úředníka, který akci povolil, obvinila z „naprostého selhání“. Jenomže po bitvě je snadné být generálem. I primátorem.

Úředník dostal na stůl žádost o povolení akce s hereckými prvky, byla tam i zmínka o vojenských kostýmech a replikách zbraní. Žádost ani nepodával Konvička, což by jistě mohlo nějaké poplašné zvonky rozeznít, nýbrž jakýsi Martin Vítek.

Primátorčina silná slova mohou působit líbivě, kopnout si do Konvičky je vděčné, navíc Krnáčová nezapomněla dodat, že je proti přijímání migrantů – takže všechno v nejlepším pořádku, politické body by měly jenom pršet. Jenže když se to domyslí do důsledků, volá primátorka po významném omezení práva shromažďovacího. Přesněji řečeno po tom, že shromáždění budou buď zcela bez happeningů, anebo budou úředníci vyžadovat podrobné scénáře a posuzovat jejich způsobilost. Ani jedno nevypadá zrovna vábně.

Že je Konvička nesoudný hlupák, není žádná novinka. Na Staroměstském náměstí se opět ocitl daleko za hranou dobrého vkusu a ještě navíc i za hranou bezpečnosti. Za to si plně zaslouží být popotahován jako výtržník. Ale sahat kvůli jednomu šaškovi na svobodu shromažďování by byla velká a ošklivá chyba.