Matěj Stropnický: TOP 09 na mě hledá kompromitující materiály

Matěj Stropnický

Matěj Stropnický Zdroj: CTK

Zásah kriminální policie na radnici Prahy 3, který skončil zabavením počítače místostarosty a lídra vítězného hnutí Žižkov (nejen) sobě (ŽnS) Matěje Stropnického, byl na objednávku politických rivalů, kteří na něj hledají kompromitující materiály. Stropnický to uvedl v rozhovoru pro server E15.cz.

E15.cz: Váš počítač si ve středu odnesla kriminální policie, údajně to má souviset s machinacemi s byty, máte tušení, o jaké machinace jde?

Tušení nemám, protože o tom se mnou nikdo nemluvil a nikdo mě nekontaktoval. Policie se mnou nemluvila ani na místě. V tuto chvíli nemám o příčinách zásahu žádné informace. Mimořádně podezřelé je však to, že policejnímu zásahu asistovala média. Ta musel někdo přivolat. Někdo, kdo o zásahu věděl předem.

E15.cz: A nevybavujete si nic ani z minulosti?

TOP 09 v Praze 3 odmítá uznat výsledky voleb, odmítá se smířit s tím, že už nebude mít starostu a hledá nějaké kompromitující materiály. Protože na mně nic není, tak jediný způsob, jak něco dohledat, je podívat se do 30 tisíc emailů, které mám v počítači.

E15: Ani tři týdny po volbách nemá ještě radnice Prahy 3 vedení. V jaké fázi jsou koaliční jednání?

Tohle možná bude záminka, aby se vytvořila koalice, která obejde vítěze. Bude to důvod pro vytvoření koalice všichni proti vítězi.

E15.cz: Nasvědčovala tomu vaše předchozí jednání s TOP 09 a ČSSD?

Jednání ze strany partnerů, které jsme oslovili, byla hodně formální. Nebyli nám vlastně schopni sdělit žádné zásadní připomínky k našemu programu. Když jsme jednali individuálně s TOP 09 a ČSSD, tak se zmiňovalo pouze Nákladové nádraží Žižkov. Jsme ochotni o konkrétní formulaci cílů v této věci jednat. Konkrétní výhrady ale nezazněly. Pak nás oslovila TOP 09 a ČSSD společně, přišly s nabídkou programu, který už si ale obě strany dojednaly předem. Tímto způsobem ale trojpartnerství vznikat nemůže, že se dohodnou dva.

E15.cz: Na tomto půdorysu fungovala trojkoalice v Praze 3 doposud..

Ano, ale program jsme dávali dohromady společně.

E15.cz: Jak jste na předložený program reagovali?

Dali jsme tři různé protinávrhy, jak se dá tvořit program společně. Jeden byl, že se vyjde z našeho programu, protože my jsme vyhráli volby a máme nejpodrobnější stobodový program. Druhý návrh byl, že se vyjde z libovolného programu kteréhokoliv ze tří subjektů a můžeme to určit klidně losem, anebo že začneme od čistého stolu. Každý by přišel se svým programem a vyjednavači by to dávali po kapitolách dohromady. Ale není možné, že se dva dohodnou dříve, protože tak by to v koalici fungovalo jistě i v dalších otázkách, a už třeba u volby starosty.

Koalice bez vítěze

E15.cz: Kdy jste návrhy předkládali a máte už nějakou odezvu?

Minulý čtvrtek, v tuto chvíli se dojednává koalice bez nás.

E15.cz: Jste připraveni jít do opozice?

Samozřejmě, my na rozdíl od TOP 09 uznáváme výsledky voleb. To ale neznamená, že jednání jsou uzavřená, a že bychom měli informace, že s námi někdo jednání ukončil. Mám akorát zprávu, že se ve čtvrtek večer po záležitosti s počítačem sešly poprvé TOP 09, ČSSD a ODS, ale jde o neoficiální informaci. Náš klub ve čtvrtek odpoledne navíc schválil nový návrh pro dvojkoalici s TOP 09, s nímž ji vzápětí oslovíme.

E15.cz: Kdo byl vaším prvním partnerem pro jednání?

Nejdříve TOP 09, se kterou jsme jednali o dvojkoalici. TOP 09 to sice oficiálně neodmítla, ale v této koalici by neměla starostu a neměla by většinu v radě. Bylo vidět, že do toho nechtějí. Nechtějí, abychom radnici vedli. Řekli jsme si, že budeme jednat i s ODS, i když jsem se u tohoto návrhu zdržel a jednání se neúčastním. Mám obavy ze dvou věcí, mají tam sice pět nových lidí, ale já si nejsem jist, že je to „nová ODS“. Nevím, jaké mají vazby, v řadě programových otázek jsme ale došli ke shodě, například u parku Parukářka a u nestavebních parcel.

E15.cz: V listopadu desátého se sejde krajská konference Strany zelených, jednat bude i o podpoře trojkoalice na pražském magistrátu, jak je pravděpodobné, že by vstup Zelených do vedení Prahy neodsouhlasila?

Zatím tomu mnoho nenasvědčuje. Ve čtvrtek ráno projednalo koalici krajské vedení strany, rada Zelených, a ta krajské konferenci doporučila, aby vstup do koalice odsouhlasila. Ale to samozřejmě ještě neznamená, že je rozhodnuto. Krajská rada má sedm hlasů a delegátů bude okolo šedesáti.

E15.cz: V úterý se sejde v Praze 3 poprvé po volbách zastupitelstvo, co od něj očekáváte?

Na Žižkově může vzniknout koalice, i když to teď vypadá sebenepravděpodobněji. Myslím si, že to, že mi byl zabaven úřední počítač, nebyla náhoda. Domnívám se, že toho teď bude využito, zejména TOP 09 a paní Hujovou k tomu, aby zformovali koalici proti nám a udělali to rychle, než se ukáže, že v počítači nic není.