Menší pokuty za vypovězení smlouvy? Poslanec Husák chce oslabit operátory

ilustrační foto (Profimedia.cz)

ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Poslanec Jan Husák (TOP 09) nevzdává svou snahu zlepšit postavení zákazníků vůči operátorům. Pro původní návrh na úplný zákaz pokut za vypovězení závazku sjednaného na dobu určitou nezískal ve sněmovně podporu. Teď se rozhodl pro kompromis. Zákazník by po ukončení terminované smlouvy měl podle Husáka platit maximálně pětinu součtu měsíčních paušálů zbývajících do konce sjednané doby trvání smlouvy. Nyní lidé často musejí doplatit paušály v plné výši.

Husák na květnové schůzi sněmovny předloží kompromisní pozměňovací návrh k novele zákona o elektronických komunikacích. Husák tvrdí, že klienti jsou často v nevýhodném postavení. Problémy podle něj spočívají v neúplných informacích o službách, automatickém prodlužování smluv a pokutách za předčasné ukončení terminovaných smluv.

Právě předčasné ukončení smlouvy je podle Husáka příliš penalizováno. Chce proto zavést limit – pětinu součtů zbývajících paušálů. Pokud si klient od operátora koupil zlevněný mobil, musel by ale dorovnat cenu, doplnil Husák. Navržená právní úprava tak chrání obě smluvní strany, jak spotřebitele, tak i podnikatele, stojí v důvodové zprávě k návrhu. Husák se domnívá, že členové hospodářského výboru byli při projednávání původního pozměňovacího návrhu ovlivněni informacemi od operátorů.

Automatické prodlužování smlouvy by mělo být méně automatické

Pozměňovací návrh také upravuje okolnosti automatického prodlužování smluv. Operátoři by měli jeden až tři měsíce před prodloužením smlouvy upozornit zákazníka na možnost ukončení závazku.

Dalším bodem je uzavírání smluv na dálku a související předávání kompletních smluvních podmínek. Lidé by je měli dostat následně po telefonátu s prodejcem buď v elektronické, nebo listinné formě. Od předání kompletního znění podmínek pak poběží dvoutýdenní lhůta k odstoupení od smlouvy.

V Evropě jsou limity pro operátory běžné

Podle radního ČTÚ Ondřeje Malého podobné iniciativy působí pozitivně na konkurenční prostředí a Česko se v případě schválení návrhu připojí k mnoha zemím EU, které nějakým způsobem předčasné ukončování smluv na dobu určitou a smluvní pokuty v telekomunikacích zákonně upravují.

„Osobně považuji smlouvy na dobu určitou v kombinaci s vysokými smluvními pokutami za jejich předčasné ukončení za velmi protikonkurenční nástroj, kterým operátoři dokážou zákazníka zamknout na několik let, aniž by je mohl levně a rychle opustit a jít za případnou lepší nabídkou jinam,“ dodal Malý. Úřad nedávno operátory vyzval, aby své smlouvy zjednodušili a sankce z nich odstranili, jinak jim pohrozil správním řízením.

Husák věří, že poslanci nakonec jeho návrh podpoří. „Operátoři se samozřejmě brání, jejich nekalé praktiky však ničí konkurenci na telekomunikačním trhu, a tím pádem brání lepší kvalitě služeb a hlavně snížení cen pro zákazníky,“ uvedl Husák.