Merkelovou v Praze zajímá jádro a Evropa

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: profimedia.cz

Do Prahy dnes přilétá německá kancléřka Angela Merkelová, podle časopisu Forbes nejmocnější žena světa. V Praze pobude asi pět hodin, ale přesto bude návštěva ostře sledovaná. Česko a Německo totiž mají přesně opačný názor na dvě klíčová témata: na jadernou energetiku a budoucnost Evropy.

Merkelová se těsně před návštěvou Prahy snažila rozdíly relativizovat. „Česko na následky Fukušimy nereagovalo tak jako Německo odstoupením od jádra. S premiérem Nečasem jsme na toto téma často mluvili a shodli jsme se, že o energetické politice si každá země rozhoduje sama,“ řekla Merkelová ve víkendovém podcastu. Také v rozhovoru pro Lidové noviny uvedla, že umí žít s tím, že jiné země mají vlastní energetickou politiku.

O jádru se přesto mluvit bude. Od Merkelové se dá čekat, že bude chtít větší transparentnost ve věci bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín, která leží relativně blízko bavorských hranic. Petr Nečas zase určitě nezapomene připomenout přetoky elektřiny, které se přes Česko valí z větrných parků na severu Německa a ohrožují tuzemskou přenosovou soustavu. Postaví Česko na hranicích transformátory blokující německou energii? To je otázka, jež na návštěvě nejvíce zajímá německá média.

Další velké téma, které Berlín a Prahu rozděluje, je takzvaný rozpočtový pakt. V něm se většina států Evropské unie zavázala dodržovat přísná rozpočtová pravidla, a zabránit tak dalšímu zadlužování evropských zemí a opakování krize, do níž se dostalo Řecko. Pakt, který inicioval právě Berlín, ale Česko nepodepsalo. O fiskálním paktu „budeme mluvit, nepovažuji to ale za spor“, řekla před návštěvou Merkelová. Smlouvu podle ní musí podepsat jen země, které používají jako měnu euro. „A to Česko nemá. Pro tyto země byl podpis smlouvy dobrovolný,“ připomněla kancléřka. Posteskla si ale, že „v každém případě je chyba, že jsme ještě tak daleko od politické unie“. Merkelová nechce Nečase přemlouvat.

„Češi si svůj postoj jistě dobře rozmysleli. Vzali jsme ho na vědomí a respektujeme ho,“ uvedl před návštěvou mluvčí kancléřky Steffen Seibert.

Patnáct let od deklarace

Merkelová přijíždí do Prahy v roce, kdy uplyne patnáct let od podpisu česko-německé deklarace. V ní se země vypořádaly s minulostí, kterou poznamenal mimo jiné poválečný odsun sudetských Němců z Československa. Kromě Nečase se kancléřka sejde s prezidentem Klausem a studenty Právnické fakulty UK. Merkelová byla jako šéfka vlády v Praze už čtyřikrát, naposledy za Topolánkova kabinetu v roce 2008. V osmdesátých letech Prahu navštěvovala jako východoněmecká stážistka Československé akademie věd. Z té doby umí několik českých vět.