Městský soud v Praze měl v účetnictví chyby za více než miliardu

Městský soud v Praze

Městský soud v Praze Zdroj: profimedia.cz

V účetní závěrce Městského soudu v Praze za rok 2017 byly chyby za více než miliardu korun. Vznikly tak, že soud neúčtoval některé významné závazky a náklady v době jejich vzniku. Na základě prověrky o tom dnes informoval Nejvyšší kontrolní úřad. Soud podle něj také v několika případech porušil daňové a právní předpisy u soudních poplatků, nedostatky měl i ve vnitřním kontrolním systému. 

„Účetní závěrka MS Praha za rok 2017 nepodává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví a údaje v ní obsažené nejsou spolehlivé. Účetní závěrku přitom schválilo ministerstvo spravedlnosti,“ uvedl NKÚ.

Městský soud podle kontrolorů správně neúčtoval zejména odměny a náhrady výdajů pro obhájce, znalce, tlumočníky a další účastníky soudních řízení. „Účetní výkaz, rozvaha a výkaz zisku a ztráty proto nevypovídaly o tom, co se v daném roce opravdu stalo,“ sdělil NKÚ. Stav financí v přehledu o peněžních tocích proto neodpovídal skutečnosti.

„V příloze účetní závěrky pak soud nevykázal částky budoucích nároků a povinností, které vyplývají z jeho rozhodovací činnosti,“ zjistil NKÚ. Šlo zejména o soudní poplatky, peněžité tresty a o náhrady za ustanovené advokáty. Ve všech případech šlo podle úřadu o významné systémové nedostatky v účetnictví a výkaznictví.

Kontroloři také uvedli, že více než 26 milionů korun ze státního rozpočtu soud neoprávněně použil na poskytnutí záloh podle zvláštních právních předpisů na více než 12 měsíců, což rozpočtová pravidla neumožňují. "NKÚ v této souvislosti doporučuje upravit rozpočtová pravidla tak, aby respektovala specifika soudních řízení," podotkl úřad.

Z kontroly rovněž vyplývá, že soud hradil plnění na základě neúčinných smluv. V jednom případě údajně zaplatil fakturu za více než 300 tisíc korun bez uzavřené smlouvy a v několika případech neprovedl odvod příjmů do státního rozpočtu v zákonném termínu.

„Na základě výsledků kontroly doporučil NKÚ úpravu právních předpisů v oblasti peněžitých záruk připadlých státu a v oblasti poskytování záloh dle zvláštních právních předpisů,“ dodal NKÚ.