MF vydalo pilotní emisi dluhopisů

Ministerstvo financí dnes vydalo pilotní emisi státních dluhopisů pro občany v celkovém objemu 20,4 miliardy korun. To je více než dvojnásobek původně plánovaného objemu. Objednané dluhopisy tak dnes byly připsány na majetkové účty jednotlivých investorů. Informovalo o tom dnes ministerstvo financí. Dluhopisy si objednalo a zaplatilo téměř 33 tisíc fyzických osob z ČR, 76 zahraničních fyzických osob a 57 neziskových organizací.

„Přibližně v období do konce listopadu obdrží vlastníci těchto dluhopisů zdarma výpis z majetkového účtu, který bude doručen na adresu, která je uvedena v žádosti o úpis,“ informoval mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Zároveň upozornil, že další podrobné statistiky MF zveřejní v průběhu příštího týdne.

Největší zájem byl o jednoletý dluhopis, kterého se prodalo za 9,5 miliardy korun, tedy 46 procent celkového objemu. Dalších téměř devět miliard lidé investovali do pětiletého reinvestičního dluhopisu a zbylých 1,9 miliardy do pětiletého kuponového dluhopisu.

Výnos jednoletého státního dluhopisu je podle ministerstva dvě procenta. U pětileté splatnosti jsou k dispozici dva typy dluhopisů, pětiletý kuponový dluhopis a pětiletý reinvestiční dluhopis. U obou je rostoucí úroková sazba, efektivní zhodnocení by mělo činit u pětiletých dluhopisů přes tři procenta. Úroky budou připisovány každý rok. U pětiletého reinvestičního dluhopisu si zájemce nenechá vyplácet každoročně úrokový výnos, ale bude mu reinvestován v podobě nákupu dalších dluhopisů. Celkový úrokový výnos obdrží k datu splatnosti současně s nominální hodnotou.