Michal Šnobr: Trh potřebuje narovnat. EET pomůže

Registrační pokladna

Registrační pokladna Zdroj: ctk

Napsal jsem nevinný tweet: „Podnikám v cestovním ruchu a gastronomii. Vítám EET. Přiznat tržby, odvádět DPH musí být normál, konec nekalé konkurence.“ A strhla se debata. Jsem osočován z podpory Andreje Babiše, z levičáctví, z nerealistických očekávání. Za názorem si ale stojím, přestože vím, že skřípat zuby budou i někteří z mých zaměstnanců a manažerů, kterým s EET přibude práce a odpovědnost.

Jsem pravicový volič, ale zrovna za EET žádné politikum nehledám. Kromě energetiky a mnoha jiných aktivit podnikám i v oblasti cestovního ruchu, a nutně tedy i v gastronomii. Postupně se snažím v Česku vybudovat řetězec resortů na atraktivních místech v jiném standardu, než jaký jsme zdědili z předrevoluční doby. Začal jsem developerským projektem, ale rozprodat a zmizet z jedinečného místa na břehu jezera se mi nakonec nechtělo. Tak to začalo.

O podnikání v tomto sektoru jsem toho moc nevěděl. Netvrdím, že po více než osmi letech vím všechno, ale myslím, že mnohé jsem pochopil. Také ale nejsem ten druh podnikatele z oboru, který je denně ve svém provozu a sleduje vše detailně. EET proto možná vnímám jinak, než jak ji většinově prezentují média i mnozí jiní podnikatelé.

Vnímám ji zcela pragmaticky jako provozní nutnost. Pro mé podnikání byla vlastně plná evidence tržeb nutností dávno předtím, než hnutí ANO s tou myšlenkou vůbec přišlo. Do provozního softwaru a souvisejících opatření jsem už investoval nemalé peníze.

Nejsem tak naivní, abych si myslel, že jsem vyřešil a postihl vše, co je v tomto oboru možné. Věřte, že někdy člověk zírá.
Ani si nemyslím, že EET od začátku poběží bez problémů. Podstatné je pro mne ale to, že všichni v branži budeme podnikat za stejných podmínek.

Také věřím, že z tohoto narovnání podmínek časem vyplyne i narovnání podmínek celého sektoru a jejich přiblížení k běžným standardům podnikání. To už ale s EET přímo nesouvisí. Cestovní ruch a gastronomie po tom přímo volají. K velkým změnám musí dojít v podmínkách zaměstnanců, v jejich platech, v cenách služeb a mnohde jinde. EET zkrátka vítám a jsem připraven do ní i investovat, beru to ostatně jako peníze vložené i do dalšího posílení vnitřní kontroly.

Za nejdůležitější ale považuji ono narovnání tržního prostředí. Možná to není to pravé pravicové řešení, ale jiné rychlé a účinné mě nenapadá. Ulévat část tržeb, neodvádět DPH a čachrovat s hotovostí je normál, který pokřivil celý sektor. Mnohé v branži velmi zvýhodnil. Chápu, že se zavedení EET setkává s odporem. Čistě provozním pochybám, o nichž mluví podnikatelé, rozumím, jiné ale odmítám. Beru to tak, že nějak se začít musí.

Autor je analytikem J&T, podniká v energetice a cestovním ruchu