Mike Pompeo po dvou dnech opustil Česko. Jeho další zastávkou je Slovinsko

Mike Pompeo v Praze

Mike Pompeo v Praze Zdroj: ČTK

Mike Pompeo při svém projevu v Senátu ČR
Andrej Babiš a Mike Pompeo
Andrej Babiš a Mike Pompeo
4
Fotogalerie

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo odletěl z Česka a pokračuje v cestě po střední Evropě, kdy navštíví postupně Slovinsko, Rakousko a Polsko. V Česku strávil šéf americké diplomacie dva dny, na jednáních s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a při vystoupení v Senátu varoval před vlivem Ruska a Číny. V Plzni si také připomněl památku amerických vojáků, kteří před 75 lety osvobodili západní část Československa.

Pompeo se v úterý v Plzni setkal s českým protějškem Tomášem Petříčkem (ČSSD), ve středu pokračoval jednáním s Babišem a vystoupením v Senátu, kde mimo jiné ocenil záměr předsedy horní komory Parlamentu Miloše Vystrčila (ODS) navštívit na přelomu srpna a září Tchaj-wan. Oficiální program uzavřel ve středu odpoledne schůzkou s prezidentem Milošem Zemanem, o níž americká diplomacie předem uváděla, že bude především zdvořilostního rázu.

Pompeo v Česku varoval před vlivem Ruska a Číny i před možným zapojením forem z těchto zemí do tendru na stavbu pátého bloku v jaderné elektrárně Dukovany. Ocenil Česko za nákup americké vojenské techniky, kterou armáda nahrazuje vysloužilé vybavení.

Babiš před schůzkou s Pompeem označoval za nejdůležitější téma jednání obchod. Po jednání řekl, že je důležité vrátit se k jednání o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy.