Pompeo: Rusko se snaží zničit demokracie, dostavba Dukovan v jejich rukou by oslabila bezpečnost ČR

Tisková konference amerického ministra zahraničí Mikea Pompea a premiéra Andreje Babiše (ANO). Hlavními tématy byly vliv Ruska a Číny a dostavba jaderné elektrárny Dukovany (12.8.2020)

Tisková konference amerického ministra zahraničí Mikea Pompea a premiéra Andreje Babiše (ANO). Hlavními tématy byly vliv Ruska a Číny a dostavba jaderné elektrárny Dukovany (12.8.2020) Zdroj: Blesk: Tonda Tran

Tisková konference amerického ministra zahraničí Mikea Pompea a premiéra Andreje Babiše (ANO).
Americký ministr zahraničí Mike Pompeo na tiskové konferenci ve Strakově akademii. Do sálu přišel s rouškou (12.8.2020)
Americký ministr zahraničí Mike Pompeo na tiskové konferenci ve Strakově akademii (12.8.2020)
Americký ministr zahraničí Mike Pompeo a premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci ve Strakově akademii (12.8.2020)
Americký ministr zahraničí Mike Pompeo a premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci ve Strakově akademii (12.8.2020)
18
Fotogalerie

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo při návštěvě Česka varoval před Ruskem a Čínou, které se podle něj snaží zničit demokracie a rozbít západní spojenectví. Po schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) varoval i před tím, aby firmy z těchto zemí stavěly nový jaderný blok v Dukovanech. V Senátu označil Čínu za závažnější hrozbu než Rusko a ocenil záměr předsedy horní komory Miloše Vystrčila (ODS) navštívit na přelomu srpna a září Tchaj-wan. Čínské velvyslanectví v Česku Pompeovy výroky odsoudilo. Pompeo se setkal také s prezidentem Milošem Zemanem, americká strana ale už předem upozorňovala na to, že schůzka má spíš zdvořilostní charakter.

O hrozbách ze strany Moskvy a Pekingu jednal Pompeo s Babišem i v Senátu. Rusko se podle Pompea snaží podkopávat demokracii a bezpečnost v Česku i jinde v Evropě pomocí dezinformačních kampaní a kybernetických útoků. Americký ministr ale v Senátu vyjádřil naději na zlepšení vztahů s Moskvou. Spojené státy se podle něj snaží s Ruskem hledat možné platformy spolupráce, zmínil spolupráci v boji proti kyberterorismu, kontroly jaderných či hypersonických zbraní.

Za závažnější hrozbu označil Komunistickou stranu Číny, protože Čína se stala součástí řady ekonomických vazeb a nyní používá hospodářskou sílu jako páku pro dosažení svých politických cílů. Americký ministr ale zdůraznil, že svobodná společnost se ukáže jako silnější než autoritářský režim.

Čínské velvyslanectví dnes Pompeovy výroky odsoudilo. Jeho mluvčí uvedl, že americký ministr neopodstatněně útočí na Čínu a očerňuje ji a záměrně podněcuje neshody mezi jinými zeměmi a Čínou. Podle ambasády jsou slova šéfa americké diplomacie plná ideologických předsudků a myšlenek studené války, které jdou proti trendu dnešní doby.

Po schůzce s Babišem americký ministr zdůraznil důležitost výběru nového partnera při dostavbě jaderné elektrárny Dukovany. Partnerství s ruskými a čínskými státními podniky by podle něj oslabilo českou národní bezpečnost a suverenitu. O zakázku mají zájem ruský Rosatom, francouzská EDF, jihokorejská KHNP, čínská China General Nuclear Power a americký Westinghouse.

Babiš poznamenal, že Česko zájem americké strany o dostavbu Dukovan vnímá. „Je to záležitost, kterou připravuje naše vláda, ale investor je ČEZ, bude to pro příští vlády, ale my samozřejmě tady tu strategickou spolupráci jasně vnímáme,“ řekl český premiér.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v úterý po jednání s Pompeem řekl, že Česko nepočítá s podpisem nového memoranda se Spojenými státy týkajícího se výstavby nového jaderného bloku v Dukovanech. Mohlo by to narušit notifikační proces u Evropské komise.

Babiš uvedl, že důležitým tématem jednání byly i obchodní vztahy mezi Evropou a USA. Podle něj je důležité vrátit se k jednání o dohodě o volném obchodu mezi oběma ekonomickými bloky.

Pompeo dnes také ocenil, že Česko nahrazuje ruskou vojenskou techniku americkou. Podle něj tak bude lépe odpovídat požadavkům. Podpořil také Vystrčilův záměr navštívit Tchaj-wan. Hrozby Číny ekonomickými důsledky pro firmy ze zemí, které se nechovají podle přání Pekingu, označil za lži. Čína Vystrčilům plán ostře kritizovala.

Pompeo zahájil návštěvu Česka v úterý v Plzni, kde kromě jednání s Petříčkem vzdal úctu americkým vojákům, kteří na konci druhé světové války osvobodili západní část Československa. Posledním oficiálním bodem jeho programu bylo dnes jednání se Zemanem, kterého se účastnil i Babiš. Zeman na schůzce kritizoval plánované stažení amerických vojáků z Afghánistánu.

Z Česka Pompeo odletí ve čtvrtek ráno a bude pokračovat v cestě po střední Evropě, při níž navštíví postupně Slovinsko, Rakousko a Polsko.