Milan Kremel připravil České dráhy a Lesy ČR o sto milionů. Teď ho chytili

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka

Německá policie zadržela dvaatřicetiletého Milana Kremela, který byl v minulosti předsedou představenstva zkrachovalé dražební společnosti Clanroy. Jako šéf firmy Kremel podle policie připravil České dráhy a Lesy ČR o víc než 100 milionů korun, obžalován je ze zpronevěry.

Sám tvrdí, že byl do vedení firmy dosazen jako takzvaný bílý kůň. Uvedla to dnes Česká televize (ČT), podle níž by Kremel mohl být vydán do Česka během osmi dnů a v polovině dubna by mohl stanout před pražským městským soudem.

Kremel se v zahraničí skrýval víc než rok. „Potvrzuji, že obžalovaný Milan Kremel byl zatčen ve Spolkové republice Německo,“ řekla ČT mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Zadržen byl na základě evropského zatýkacího rozkazu, doplnil mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Kremel už dřív uvedl, že Česko opustil, protože se cítil ohrožený. Tvrdí, že do funkcí ve firmě Clanroy byl nastrčen. „Byl to manipulativní tah, jak mě dosadit na funkci nikoli člena představenstva, ale funkci bílého koně,“ napsal v čestném prohlášení.

Seychelská firma

Firma Clanroy je ovládána společností se sídlem na Seychelských ostrovech. V minulosti prodávala nepotřebný majetek státních firem, peníze z některých dražeb ale vlastníkům nemovitostí nepředala. České dráhy tak nedostaly 69 milionů korun, Lesům ČR dluží zhruba 50 milionů, uvedla televize.

Clanroy předtím, než se na konci roku 2013 dostala do insolvence, patřila k předním dražebním firmám v Česku. Za rok 2013 byla v žebříčku největších dražebníků s celkovým výnosem aukcí 318 milionů korun na třetím místě. Týdeník Euro předloni v létě napsal, že jediným ředitelem seychelské firmy Prime Enterprise, která je akcionářem společnosti Clanroy, byl od začátku realitní podnikatel Zdeněk Macháček. Jeho vyjádření ale týdeník tehdy nezískal.