Milionová pokuta pro České dráhy už je pravomocná

Lokomotiva řady 1216 Taurus, první v korporátním designu ČD

Lokomotiva řady 1216 Taurus, první v korporátním designu ČD

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil milionovou pokutu pro České dráhy za chybný pronájem lokomotiv Taurus od rakouských drah v roce 2014. Rozhodnutí je už pravomocné. Rafaj stvrdil rozhodnutí svých podřízených z června loňského roku.

Jeho součástí byl i zákaz lokomotivy používat. Rozhodnutí ÚOHS ale nabylo právní moci 16. prosince loňského roku a smlouva, které se týkalo, vypršela o tři dny dříve. Pokutu musí České dráhy zaplatit do dvou měsíců od nabytí právní moci rozhodnutí.

Úřad dál v dalším správním řízení posuzuje smlouvy, které České dráhy uzavřely na základě téže dohody s Österreichische Bundesbahnen - Produktion v předchozích letech. Český státní dopravce za ně dostal od ÚOHS pokutu dva miliony korun, proti ní se ale odvolal.

„Uvedená pokuta byla Českým drahám uložena za uzavírání smluv na úplatné zajištění lokomotiv Taurus v letech 2008 až 2012 (účinnost smluv cca 2009-2013). Předmětné smlouvy nebyly zadány v některém ze zákonem stanovených druhů zadávacího řízení,“ uvedl mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda.

Lokomotivy Taurus vozí jako jediné vlaky Railjet na mezinárodních spojích mezi Prahou, Vídní a Štýrským Hradcem. České dráhy je mají pronajaté od rakouských drah. První souprava rychlovlaku Railjet vyjela loni 6. května ve zkušebním provozu s cestujícími z Prahy do Břeclavi. Od poloviny června jezdí na lince do Rakouska.