Ministerstvo financí plánuje šetřit, schodek státního rozpočtu má příští klesnout o 60 miliard

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Schodek státního rozpočtu by příští rok mohl dosáhnout 270 miliard korun. Vyplývá to z prvního návrhu rozpočtu, který připravilo ministerstvo financí na rok 2023. Návrh počítá s příjmy 1,749 bilionu korun a výdaji 2,019 bilionu korun. Proti vládou schválené novele rozpočtu na tento rok je deficit nižší o 60 miliard korun. Národní rozpočtová rada nevidí v návrhu státního rozpočtu na rok 2023 ani ve střednědobém výhledu významnější posun k nápravě veřejných financí.

„Státní rozpočet se musí popasovat s nárůstem cen ve formě pomoci občanům a firmám a zvýšenými výdaji na posílení obranyschopnosti země a zajištění dodávek energií. Současně ale nechceme rezignovat na návrat k fiskální disciplíně,” uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Ve střednědobém výhledu ministerstvo navrhuje schodek rozpočtu 250 miliard korun pro rok 2024 a 230 miliard korun v roce 2025. Vláda se bude návrhem zabývat na svých zářijových jednáních, konečné parametry rozpočtu se tak ještě mohou změnit. Schválit a odeslat do Sněmovny ho kabinet musí do 30. září.

Národní rozpočtová rada nevidí v návrhu státního rozpočtu na rok 2023 ani ve střednědobém výhledu významnější posun k nápravě veřejných financí. Schodek státního rozpočtu by příští rok mohl dosáhnout 270 miliard korun, vyplývá z prvního návrhu, který připravilo ministerstvo financí. Proti vládou schválené novele rozpočtu na letošní rok je deficit nižší o 60 miliard korun.

Reflexe Kalouska a Stoniše #63

Video placeholde
• Reflex.cz