Ministerstvo financí posvětilo téměř 90 ekologických tendrů za desítky milionů

Vybudování alternativního ropovodu do Keni by podle odborníků bylo příliš nákladné a mohlo by přinést velké ekologické škody.

Vybudování alternativního ropovodu do Keni by podle odborníků bylo příliš nákladné a mohlo by přinést velké ekologické škody. Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo financí stále řeší, jak dát odstranění ekologických škod v České republice jednotnou formu. Od doby, kdy vláda smetla ze stolu obří státní ekotendr za 57 miliard korun, uplynul téměř rok. Prozatím se resort vrátil ke staré osvědčené metodě, od začátku roku zahájil otevřené zadávací řízení k sedmi veřejným zakázkám a uzavřel smlouvu k 88 tendrům malého rozsahu v řádu desítek milionů korun.

„Ministerstvo financí, z důvodu ukončení „ekozakázky“ a se souhlasem odborného garanta MŽP s tímto postupem, přistoupilo k zahájení zadávacích řízení u zakázek s dokončenou přípravou a kompletací zadávacích podmínek,“ sdělil serveru E15.cz mluvčí resortu Michal Žurovec. Dodal, že o dalším postupu probíhají jednání.

:

Resort financí ročně zadá podle Žurovce přibližně 13 až 15 veřejných zakázek o souhrnném objemu zhruba 1,3 miliardy korun bez DPH a 150 tendrů malého rozsahu o v celkové hodnotě bezmála 100 milionů korun bez DPH. „Dosavadní průběh letošního roku odpovídá tomuto průměru,“ sdělil mluvčí.

Ekologické tendry si mezi sebou prozatím rozporcovala více než třicítka firem a několik advokátních kanceláří. Nejvyšší počet vysoutěžila podle veřejně dostupných informací společnost Geogroup. Postará se například o projekt ochranného sanačního čerpání III na lokalitě Dvorce společnosti Mora Moravia za 1,5 milionu korun či o ochranné sanační čerpání IV. na lokalitě Štenberk společnosti Mora Moravia za téměř dva miliony korun.

Po několika zakázkách se svou nabídkou vyhráli také společnosti AQD envitest, CZ Bijo nebo Minařík-Bioaqua. Hodnota většiny zakázek se pohybuje do dvou milionů korun.

Podle původního plánu se o stovky ekologických zakázek měla postarat jedna společnost, nejnižší cenu 56,8 miliardy korun předložila Marius Pedersen Engineering. Další zájemce Geosan Group podal nabídku ve výši 57,8 miliardy a třetí zájemce Environmental Services ze skupiny J&T ve výši 65,5 miliardy.