Ministerstvo práce je ve sporu s odbory kvůli hackerovi

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ministerstvo práce a sociálních věcí se dostalo do ostrého sporu s odbory kvůli hackerovi, jenž měl napadnout slevový portál Českomoravského klubu odborových svazů. Dle ČMKOS jde o zaměstnance ministerstva.

Úřad nyní žádá jasné důkazy a omluvu. „Odbory veřejně prezentovaly údajný útok z IP adresy, která měla patřit právě resortu, věc k přešetření MPSV ovšem dodnes nepředaly, byť deklarovaly zájem na nalezení viníka a hrozily trestním oznámením v případě opakování podobného incidentu,“ upozornila mluvčí úřadu Viktorie Plívová.

:

Výpis z logu, který odbory používají jako důkaz napadení, je podle mluvčí důkazem pouze toho, že některý ze zaměstnanců resortu webové stránky navštívil, nikoli toho, že by se kdokoli snažil o jejich napadení.

Portál odbory zřídily jako pomoc svým členům v době vládních restrikcí, slibují si od něj zvýšení zájmu o členství. „Vzhledem k charakteru útoku není pravděpodobné, že se jednalo o náhodný jev,“ uvedla mluvčí ČMKOS Jana Kašparová. Z IP adresy ministerstva práce a sociálních věcí hackeři stránky odborů napadli ve středu 1. srpna.