Ministerstvo průmyslu vyčerpalo všech 84 miliard z EU na podporu podnikatelů

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) dočerpalo všechny prostředky z EU fondů určené podnikatelům na jejich projekty z operačního programu Podnikání a inovace (OPPI). Celková hodnota zhruba 12 tisíc projektů přesahuje 84 miliard korun. Pracovníci MPO proplatili poslední žádosti o platby podnikatelům v rámci vyúčtování jejich projektů.

„Ministerstvo dosáhlo velkého úspěchu, kdy se mu podařilo jako prvnímu resortu vyčerpat veškeré svěřené prostředky programovacího období 2007-2013,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Za letošní rok proplatilo MPO celkem 4707 žádostí o platbu v souhrnné výši 25 miliard korun. Oproti roku 2014 to představuje nárůst o 1442 žádostí o platbu a o 9,5 miliardy korun více proplacených prostředků.

Největší zájem u podnikatelů zaznamenal v posledním půl roce program Rozvoj, který pomáhá s obnovou strojního zařízení v regionech s vyšší nezaměstnaností. Velké množství peněz směřovalo podle MPO také do výzkumu a vývoje prostřednictvím programů Potenciál a Inovace.

Na končící program navazuje nový Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) na období 2014 až 2020. V něm bude k dispozici podnikatelům 4,3 miliardy eur, tedy až 120 miliard korun. Operační program OP PIK je zaměřen na rozvoj podnikových výzkumných, vývojových a inovačních kapacit a jejich propojení s okolním prostředím, ale také na podporu podnikání malých a středních podniků v oborech s nižší znalostní intenzitou.