Ministerstvo zahraničí chystá vlastní školku

Iustrační foto

Iustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek

Ministerstvo zahraničí (MZV) se připojí k firmám, které nabízejí pro své zaměstnance něco navíc, a zřídí vlastní školku. Měla by napřesrok začít fungovat v montovaném domku přímo v zahradách Černínského paláce. „Naší ambicí je, abychom školku zprovoznili od příštího léta,“ potvrdil Pavel Pitel, zástupce ředitele personálního odboru MZV.

Tři roky trvající přípravy zkomplikoval fakt, že MZV nenašlo ve spolupráci s městkou částí Praha 6 vhodné prostory. Nakonec se tedy úřad rozhodl, že školku zřídí přímo ve svém areálu. Právně nepůjde o školské zařízení, ale o tzv. dětskou skupinu, kterou je možné provozovat i bez odborného pedagogického zázemí.

Podle předběžného šetření Sdružení rodinných příslušníků zaměstnanců MZV mají pracovníci ústředí české diplomacie největší zájem o předškolní péči, především o děti mladší tří let. Loni měli zaměstnanci MZV celkem 410 dětí ve věku do pěti let – 113 z nich žilo s rodiči v Česku, 190 pobývalo na diplomatické misi v zahraničí a 107 s jedním z rodičů na mateřské nebo rodičovské dovolené. Modelově by se ministerská školka na Hradčanech měla přiblížit německému vzoru. V Berlíně dětské centrum pro zaměstnance tamějšího resortu zahraničí funguje od přestěhování úřadu z Bonnu v roce 2000.

Počet firemních školek letos vzrostl o 52 %, podporují trend dřívějšího návratu žen do práce

Firemní školky: Zájem roste, stát však firmy nemotivuje

Černínský palác se stane teprve druhým ministerstvem, které otevře vlastní školku. Pilotní dětská skupina od loňska funguje při ministerstvu práce a sociálních věcí. Na firemní školce pracuje i resort vnitra a kultury, debaty se vedou také na ministerstvech obrany a financí. Ne vždy musí jít o vstřícný krok zaměstnavatele. Vládá totiž loni v říjnu ve svém usnesení k rovným příležitostem pro ženy a muže jednotlivým resortům nařídila, aby na vlastních školkách začaly pracovat.

EuroEuro | E15