Ministerstvo zvažuje změny v paušálech. Pomohly by těm nejmenším

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Dvou klíčových změn se možná v příštím roce dočkají osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Ministerstvo financí chce podle Andreje Babiše vrátit slevy na manželku a děti těm živnostníkům, kteří při placení daně z příjmu uplatňují výdajové paušály. Zároveň ale hodlá výrazně omezit počet podnikatelů, již mohou paušály využívat.

S novinkou z dílny ministra financí souhlasí lidovci, kteří vždy požadovali slevy na manželku či děti pro všechny OSVČ. Proti jsou zatím sociální demokraté. Andrej Babiš chce svůj plán ve vládě prosadit – a to přesto, že kvůli němu přijde stát o miliardy z daní.

Opětovné zavedení slev pro plátce, kteří využívají paušály, by pro státní kasu znamenalo ztrátu zhruba dvou a půl miliardy ročně.

Jak tento deficit vykompenzovat? Místopředseda vlády navrhl, aby mohli zmíněnou výhodu využívat pouze skutečně drobní žvinostníci, jejichž roční příjmy nepřesáhnou miliion korun. Dosud byl strop pro paušály na dvou milionech ročních příjmů.

Babiš trvá na tom, že jsou oba návrhy neoddělitelné. „Oba návrhy jdou dohromady. Když nebude zastropování, nebude sleva,“ řekl ministr v dubnu deníku Hospodářské noviny. Zástupcům KDU-ČSL se zdá tento kompromis přijatelný, zbývá ještě přesvědčit třetího koaličního partnera.

Miliardová náplast

Kvůli zmíněné novince by OSVČ vydělávající 1 až 2 miliony korun ročně, zaplatily na jaře 2017 výrazně vyšší daně než letos. Tak by se Babišovi podařilo díru v rozpočtu alespon částečně zalepit. Stát by podle odhadů vybral na dani z příjmu fyzických osob zhruba o miliardu korun více.

Osmdesátiprocentní paušál ještě v letošním danovém přiznání řemeslníci uplatnili v případě, že dosáhli na roční příjmy do dvou milionů korun. Maximálně si tedy od daňového základu odečetli 1 600 000 korun. Podle Babišova návrhu se strop sníží na milion korun a ti, co za rok vydělají milion, dosáhnou na nejvyšší možný odpočet ve výši 800 tisíc. Pokud by ale byl váš roční příjem například 1,1 milionu korun, příští rok už byste na výdajích neušetřili ani korunu.

Stejná pravidla mají platit i u živnostníků, již uplatnují šedesátiprocentní paušál. Ti nově odečtou nejvíce 600 tisíc korun. Pro ty, kdo působí ve svobodném povolání a odečítají si paušálně čtyřicet procent, by platil rovněž milionový limit a logicky by se jim od roku 2017 daňový základ snížil nejvýše o 400 tisíc korun.

Celý článek je k dispozici na serveru BusinessInfo.cz