Ministr Blažek chce šetřit a zároveň přidat na vězeňství

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti Zdroj: ctk

Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se bude snažit za pomoci svých náměstků nalézt úspory ve svém resortu. Prohlásil to na briefingu poté, co ho premiér Petr Nečas (ODS) uvedl do funkce. Jeho předchůdce Jiřího Pospíšila (také ODS) odvolal minulý týden předseda vlády právě s odůvodněním, že v době škrtů žádal o navýšení rozpočtu.

„Neudělat ty chyby, které udělal můj předchůdce, abych neskončil stejně,“ prohlásil Blažek. Se svými náměstky nyní prodiskutuje, kde bude možné úspory nalézt. Pohovořit si musí také s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Blažek přiznal, že situace ve vězenství je složitá a peníze na něj bude potřeba nalézt.

„Je vláda pod vedením Petra Nečase, který trvá, a já si myslím, že správně, na tom, aby se spořilo, kde se dá,“ uvedl nový ministr spravedlnosti. V minulosti však k šetření takto vstřícný nebyl. Loni v únoru v časopisu Respekt uvedl, že vládní politika nemůže stát jen na státním rozpočtu. Liberál se podle jeho tehdejšího vyjádření musí starat o to, jak se mají lidé, ne stát. „Samozřejmě to spolu souvisí, ale my jsme státní rozpočet zbožštili,“ uvedl tehdy.

Předseda vlády zdůvodnil tím, že ztratil důvěru v jeho schopnost manažersky a rozpočtově zvládnout resort. Tomu však značná část veřejnosti i někteří politici neuvěřili. Spekulovalo se o tom, že za odvoláním ministra stálo jeho rozhodnutí jmenovat šéfkou pražského vrchního státního zastupitelství (VSZ) ústeckou žalobkyni Lenku Bradáčovou.

Jmenování ministrem

Pavel Blažek, Václav KlausPavel Blažek, Václav Klaus|ctk

Blažek s Nečasem v minulosti neměli dobré vztahy. Předseda ODS mu v roce 2010 vyčítal to, že podpořil uzavření koalice s ČSSD v Brně. Nečas podle Blažka nařídil jeho odvolání z dozorčí rady Lesů ČR. Premiér to tehdy zdůvodnil tím, že Blažek ztratil jeho důvěru. Brněnský politik naopak Nečasovi vytýkal špatnou komunikaci ve straně.

Pospíšil s Blažkem. Starý a nový ministr spravedlnosti

Jiří Pospíšil, Pavel BlažekJiří Pospíšil, Pavel Blažek|CTK Šéf brněnské stranické organizace Blažek je vzděláním právník a působil jako advokát. Jako jediný z místopředsedů ODS zvolených na kongresu v červnu 2010 nezamířil do vysoké funkce ve vládě či v parlamentu