Ministr Dobeš vyvrací informace o odposlechu

Pavel Dobeš

Pavel Dobeš Zdroj: mediafax

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) měl ve služebním voze odposlouchávací zařízení. Nalezeno bylo při technické kontrole loni na podzim. Dobešovi v tu dobu dělal osobního řidiče Tomáš Jánský, spolupracovník předsedy poslanců Věcí veřejných Víta Bárty a jeho někdejší bezpečnostní agentury ABL. Ministr Dobeš ještě včera odpoledne pro agenturu Mediafax informace MF Dnes označil za nepravdivé

Jako nepravdivé označil ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) informace MF Dnes, podle kterých měl mít ve svém služebním audi odposlouchávací zařízení. Podle ministra opakovaná servisní ani následná bezpečnostní prohlídka jeho vozu žádný odposlech nepotvrdila. Uvedla to agentura Mediafax.

„Jak už jsem uvedl, nedostal jsem žádnou zprávu o tom, že by mé auto obsahovalo odposlech. Z logiky věci tak vyplývá, že jsem v této věci nemohl konat další kroky,“ sdělil Mediafaxu ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).

Podle rezortu dopravy ministrův služební vůz Audi A8 v minulém roce prošel servisní prohlídkou kvůli hlášení vnitřního systému, který oznamoval závadu na elektroinstalaci. Opakovaná servisní a následná bezpečnostní prohlídka vozu žádné odposlouchávací zařízení nepotvrdila.

„Vím jen, že měření elektroinstalace u mého vozu nedopadlo dobře. Pan Jánský už u mě nepracuje a já jsem v tuto chvíli přesvědčený o tom, že auta jsou v pořádku,“ řekl deníku Dnes Dobeš. S Jánským, který figuruje v policejním spisu, podle kterého se Bárta snažil podplatit tehdejší spolustraníky Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí, se Dobeš údajně rozešel pro nedostatek důvěry. Jánský informaci o odposlechu označil za „ptákovinu“.

Na odposlouchávací zařízení přišli technici podle MF Dnes náhodou, když se snažili zjistit, proč z autobaterie odchází proud, přestože elektronika vozu byla vypojena. Mikrofony byly připojeny na rozvod vozidla a snímaly dění v autě. Sám Dobeš nález odposlechu přímo nepotvrdil. „Vím o problému s elektroinstalací. Neříkám, že to nemohlo být tohoto typu. Nicméně nedostal jsem na stůl žádnou písemnou zprávu, že by mé auto obsahovalo odposlech,“ sdělil deníku s tím, že je „spousta složek“, které by mohly mít zájem zjistit, co si ministr v autě povídá nebo čte.