Ministr práce Koníček bude kandidovat za zemanovce, opouští ČSSD

Ministr práce a sociálních věcí a bývalý šéf Lesů České republiky František Koníček

Ministr práce a sociálních věcí a bývalý šéf Lesů České republiky František Koníček

Ministr práce a sociálních věcí František Koníček bude v předčasných parlamentních volbách kandidovat za Stranu práv občanů - zemanovce. Oznámil to prezidentův kancléř Vratislav Mynář, který sám bude kandidovat ve Zlínském kraji. Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky je vláda jen propagační akce Zemanovců.

Koníček ukončí své členství v ČSSD. Předsednictvo zemanovců na čtvrtečním zasedání řeší obsazení kandidátek do podzimních voleb.

Koníček byl mezi ministry úřednické vlády premiéra Jířího Rusnoka v demisi, o kterých se spekulovalo jako o možných posilách zemanovců. Mezi kandidáty doplnil ministra vnitra Martina Pecinu, který by měl být lídrem v Moravskoslezském kraji.

Spekuluje se také o možnosti, že za SPOZ do voleb půjde ministr pro místní rozvoj František Lukl. Předseda vlády v demisi Rusnok naopak řekl, že kandidovat nehodlá.

Vláda je propagační akce SPOZ, tvrdí šéf ČSSD

„Odcházejí ti, kteří uvnitř sociální demokracie neuspěli. Koníček se nedostal na středočeskou kandidátku ČSSD, tak hledá šance jinde,“ reagoval lídr sociální demokracie Sobotka. „Rusnokova vláda není vládou odborníků, ale jde o propagační akci mimoparlamentní SPOZ,“ dodal Sobotka.

„Je mi líto, že přicházíme o erudovaného odborníka, kterého si v osobě Františka Koníčka velmi vážím,“ uvedl statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek s tím, že poslední kapkou asi bylo jeho nezařazení na kandidátku.

Druhý potvrzený ministr za SPOZ

Koníček mezi kandidáty zemanovců doplnil ministra vnitra Martina Pecinu, který by měl být lídrem v Moravskoslezském kraji. Dalším kandidátem je hradní kancléř Mynář, který by měl usilovat o zvolení ve Zlínském kraji. Spekuluje se o možnosti, že za SPOZ do voleb půjde ministr pro místní rozvoj František Lukl. Zemanovci vyjednávali údajně i s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem.