Ministru Stropnickému váznou nákupy, peněz má přitom dost

Návštěva ministra Stropnického ve VOP CZ

Návštěva ministra Stropnického ve VOP CZ Zdroj: CTK

Pokud na něco ministr obrany Martin Stropnický politicky doplatí, bude to neschopnost uzavírat strategické zakázky. Armáda kvůli tomu neutratí rostoucí rozpočet a o peníze přijde.

Právě před rokem se rezort obrany vytasil s plánem rozsáhlých investic do modernizace vojska. Za více než dvě desítky miliard chtěl zahájit nákupy obrněnců na podvozcích Tatra, transportérů Pandur či 3D radarů. Konkrétní obrysy měla získat i zakázka na víceúčelové vrtulníky – po stíhačkách Gripen jeden z největších armádních kontraktů. Ani jedna z jedenácti strategických akvizic se neposunula kupředu. A to přesto, že se rozpočet obrany za poslední dva roky zvýšil o osm miliard a má dál růst.

Chybí manažerské řízení

I po roce zůstává jen u proklamací šéfa rezortu Martina Stropnického (ANO) a jeho náměstka pro vyzbrojování Daniela Koštovala. Zdá se, že chybí manažerské řízení.

Výmluvný je nákup radarů chystaný od roku 2012. Teprve minulý týden ministerstvo vyzvalo britskou, francouzskou, izraelskou a švédskou vládu k podání nabídek na osm souprav mobilních 3D radarů. „Nabídky očekáváme v polovině července,“ uvedl Stropnický.

Původně měly být nabídky tento měsíc vyhodnoceny, aby letos k vítěznému dodavateli putovala první půlmiliardová splátka. Je však nereálné, aby ministerstvo do konce roku dojednalo obchod a podepsalo smlouvu.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO):

„Armáda má konečně pevný a jasně daný výhled a plán, který jí umožní seriózně plánovat a nakupovat. Poprvé je totiž vázaný na finance. V této souvislosti je nutné si uvědomit, že materiál, který nakupujeme, je velmi specifický a dodací lhůty jsou v mnoha případech v letech.“
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD):

„Ministerstvo obrany by mělo začít nakládat s prostředky, které konečně dostalo. Zatím nedokáže nakupovat v takovém tempu, jak peníze dostává. Vláda na ně proto bude vyvíjet tlak, aby se obranné schopnosti zlepšovaly rychleji. Jinak budeme v NATO za černého pasažéra.“

Když nejsou lidi

Odpovědnost za neblahý stav nese Koštovalova sekce vyzbrojování, jež se topí ve stále větších problémech. Chybějí odborníci a z těch, kteří zůstali, má řada před důchodem či přesluhuje. Podle informací deníku E15 dochází Stropnickému s nákupčími trpělivost.

„Jestli na něco politicky doplatí, bude to neschopnost zprocesovat klíčové zakázky. Koaličním partnerům a sněmovně bude muset vysvětlovat, proč se armádě přidávají peníze, když její modernizace stojí,“ uvedl zdroj blízký vládě. Mluvčí rezortu Petr Medek potvrdil, že sekce není v dobré kondici. Personální propad se zastavil v roce 2014. Přesto teď práci, na kterou dříve připadaly čtyři stovky lidí, dělá jen 230 lidí.

„A to za podmínek, kdy se kvůli zákonu o veřejných zakázkách podstatně zvýšila náročnost akvizičního procesu,“ dodal mluvčí. Nevysvětlil ale, jak chce ministerstvo situaci řešit. Údajně hledá optimální strukturu sekce.

Jak nemít přebytky

Aby obrana nemusela v prosinci vykazovat miliardové přebytky, uhradila zásobovací agentuře NATO zálohy a poprvé poslala Švédsku splátku za pronájem gripenů na rok dopředu.

Letos ovšem hospodaří se 48 miliardami, což je oproti loňsku o čtyři miliardy více. A o tutéž částku si má podle návrhu ministerstva financí polepšit i v příštím roce.

Největší armádní strategické zakázky, které nabraly zpoždění

Nabídka. Americké námořnictvo momentálně nepotřebuje dvanáct nových víceúčelových vrtulníků UH-1Y od firmy Bell Helicopter. Pro Česko to má dva háčky: helikoptéry nabízí bez kulometů a raket a logistiku by zajistilo jen na dva rokyNabídka. Americké námořnictvo momentálně nepotřebuje dvanáct nových víceúčelových vrtulníků UH-1Y od firmy Bell Helicopter. Pro Česko to má dva háčky: helikoptéry nabízí bez kulometů a raket a logistiku by zajistilo jen na dva roky | Foto Bell HelicopterRadiolokátor pardubické společnosti RetiaRadiolokátor pardubické společnosti Retia | RetiaTatra TitusTatra TitusPandur pro českou armáduPandur pro českou armádu | E15