Místo Kasla Ježek? ANO stále hledá pražského lídra

Vlastimil Ježek

Vlastimil Ježek Zdroj: Univerzita Karlova

Na kandidátce hnutí ANO pro komunální volby v Praze by mohl být bývalý ředitel Národní knihovny a současný šéf Obecního domu Vlastimil Ježek. Uvedl to předseda hnutí Andrej Babiš, který o kandidatuře jednal i se šéfem pražské ZOO Miroslavem Bobkem. Ten ale kandidovat odmítl.

ANO hledá lídra pro volby do pražského zastupitelstva poté, co se neshodlo s bývalým primátorem Janem Kaslem. Ježek ale podle Babiše zřejmě Kasla na prvním místě nenahradí. „Myslím, že na naší kandidátce bude. Přesvědčuju ho, jednáme spolu,“ uvedl Babiš. Nového lídra chce mít do konce června. Ježek nechtěl informace o své možné kandidatuře komentovat.

„Bohužel pana ředitele Bobka jsem nepřesvědčil,“ řekl Babiš. S Bobkem se Babiš v minulých dnech sešel. Šéf ANO po schůzce sdělil, že podpora ZOO bude jednou z programových priorit hnutí. „Možná budeme soutěžit o pandu, pan ředitel by chtěl mít pandu a já taky. Když vypadnu z politiky, budu na ni koukat, jak okusuje bambus a budu klidnej,“ uvedl v nadsázce Babiš.

Šéf ANO jednal také s vdovou po architektovi Janu Kaplickém Eliškou. Zda bude i ona na kandidátce, dnes nechtěl Babiš říct.

Architekta Kasla z kandidátky vyřadilo předsednictvo hnutí ANO. Za „vyhazovem“ stojí s největší pravděpodobností spor mezi Kaslem a dřívější členkou ČSSD a pražskou předsedkyní ANO Radmilou Kleslovou.

Kasl versus Kleslová

Někdejší primátor metropole nechtěl, aby se Radmila Kleslová objevila na kandidátce. Vadilo mu mimo jiné to, že působí na radnici v Praze 10, která bývá spojována s vlivným podnikatelem Tomášem Hrdličkou. Proti Kaslovi byly zase namířeny hlasy přímo z pražské organizace, jejíž někteří členové tvrdili, že není týmovým hráčem.

Lídra do komunálních voleb už má ODS, kterou povede bývalý primátor Bohuslav Svoboda. Jasno o svém lídrovi má v Praze třeba i ČSSD, jejíž jedničkou v komunálních volbách je ředitel motolské nemocnice a pražský zastupitel Miloslav Ludvík.

Svého lídra vybrala už pražská Strana zelených, která se spojila do trojkoalice s lidovci a STAN. V čele kandidátky je zastupitel Prahy 4 a předseda pražských zelených Petr Štěpánek. Jedničkou v Praze vládnoucí TOP 09 je primátor Tomáš Hudeček.

Kasl: Sháněli na mě kompromitující materiály