Místo miliard uspoří vláda nanejvýš stamiliony

peníze

peníze Zdroj: profimedia.cz

Ani ne po třech měsících začíná být jasné, že lednový plán Nečasova kabinetu nalézt ve státní správě další úspory přes 8,5 miliardy korun skončí neslavně. Je víc než pravděpodobné, že se jej nepodaří zanést do návrhu zákona o státním rozpočtu na příští rok v takovém objemu, jak si vláda předsevzala.

Ministerstva obrany, práce a vnitra, kterých se odtučňovací procedura měla dotknout nejvíce, hlásí, že kvůli nutnosti prosadit některé legislativní změny či situaci na realitním trhu ušetří v roce 2014 nanejvýš stamiliony. Ambiciózní záměr nezachrání ani občanskými demokraty proklamované sloučení rezortů průmyslu a dopravy.

„Výsledky úsporných opatření budou předloženy do konce dubna. Zatím dosahují stovek milionů korun,“ řekl ministr a šéf legislativní rady vlády Petr Mlsna (LIDEM). Právě šéfka nejmenší koaliční strany Karolína Peake současný plán škrtů připravila.

Například rezort obrany měl prodejem části pozemků Vojenských lesů a statků za 1,6 miliardy korun, privatizací státní zbrojovky VOP CZ za rovnou miliardu korun nebo sloučením některých činností přispět státní kase dohromady třemi miliardami a 438 miliony korun. Vyplývá to ze aktuálního seznamu navrhovaných kroků, který má deník E15 k dispozici.

Sotva se to však může armádě podařit. Prodej lesní půdy musí být nejprve předjednán s ministerstvem zemědělství, teprve potom budou moci následovat legislativní kroky. Privatizaci VOP CZ zase schvaluje koaliční kabinet. Naopak tam, kde rezort může rozhodovat zcela samostatně, stihne zeštíhlovací opatření nejpozději do začátku příštího roku. Třeba centralizací některých servisních činností ušetří asi 400 milionů korun. Dalších 100 milionů už přinesla transformace sekce vyzbrojování nebo optimalizace vnitřní správy.

Také ministerstvo práce a sociálních věcí neuspoří plánovaných 1,1 miliardy korun za informační systémy. „Po velmi pečlivé revizi počítám v příštím roce s úsporou kolem dvou stovek milionů,“ konstatovala ve veřejnoprávní televizi ministryně Ludmila Müllerová (TOP 09), pod níž se kýve křeslo kvůli projektu sKaret.

A s nejvyšší pravděpodobností se nepodaří uskutečnit ani předpokládaný prodej různých policejních objektů a dalšího majetku za více než čtyři stovky milionů. Podle ministerstva vnitra to zřejmě zapříčiní nejistá situace na realitním trhu.