Mládek a Chovanec si rozdělí evropské peníze na internet, celkem 14 miliard

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: ctk

Čtrnáct miliard korun, které do Česka přitečou z evropského dotačního fondu Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost na rozvoj rychlého internetu, si rozdělí ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo vnitra. Úřad ministra průmyslu Jana Mládka má podle informací deníku E15 dostat osm miliard, rezort ministra vnitra Milana Chovance pak zbylých šest, rozhodlo se na schůzce obou členů vlády s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Šest miliard pro Chovancův úřad má spravovat Česká pošta, konkrétně Odštěpný závod ICT služby. Vnitro z něj chce mít hlavního dodavatele ICT služeb pro stát. Ve zmiňovaném dokumentu namířeném proti ministerstvu průmyslu proto navrhuje, že alespoň část sítí vybuduje právě vnitro, a stane se tak i poskytovatelem fyzické infrastruktury a operátorem. Vnitro se hlásí i k roli „národního koordinátora rozvoje sítí nových generací“ a ministerstvo průmyslu by mu v tom mělo asistovat.

Branže ICT vyhlíží strategii s napětím. Chyba je na straně ministerstva průmyslu, protože původní verzi neudělali správně a včas, shodují se zdroje. „Mohu říci jen to, že jsem dosud žádnou strategii neobdržel,“ řekl nedávno deníku E15 ředitel CzechInvestu Karel Kučera. Jeho agentura bude chystané výzvy na trhu nabízet.

Celý článek si přečtěte v tištěném vydání deníku E15