Mládek: Evropské fondy zvedly český HDP až o procento

ministr průmyslu Jan Mládek na střeše litvínovského Koldomu.

ministr průmyslu Jan Mládek na střeše litvínovského Koldomu. Zdroj: ctk

Čerpání peněz z evropských fondů se na růstu české ekonomiky v loňskem roce podílelo až jedním procentním bodem. Očekávaný růst HDP za rok 2015 činí 4,5 procenta. Řekl to ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

„I kdyby jsme odečetli ten jeden procentní bod, to znamená, že by ten růst nebyl ta očekávaná 4,5 procenta, ale byl třeba 3,5 procenta, tak i to je velmi robustní hospodářský růst,“ uvedl Mládek. Podle něho bude velkou výzvou, aby růst ekonomiky v roce 2016 činil alespoň těch 3,5 procenta.

Mládek zopakoval, že ministerstvo průmyslu dočerpalo všechny prostředky z EU fondů určené podnikatelům na jejich projekty z operačního programu Podnikání a inovace (OPPI). Celková hodnota zhruba 12 tisíc projektů .

Další miliardy uteky

Prezident Miloš Zeman v pondělí uvedl, že vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je zodpovědná za to, že Česko nevyčerpá asi 35 miliard korun z evropských fondů. Zeman to řekl v rozhovoru v Českém rozhlase Plus, hovořil přitom o laxnosti a neschopnosti. Sobotka v reakci poté uvedl, že jeho vláda čerpání evropských peněz zásadně zlepšila. Za případné nedočerpání podle něj nesou zodpovědnost hlavně minulé vlády.

„Pokud vím tak bude snaha použít alespoň část těch peněz na některé věci, které se dají čerpat relativně rychle a bude to záviset na jednání s (Evropskou) komisí,“ dodal ministr.

Podle údajů Českého statistického úřadu z 21. prosince stoupla česká ekonomika od ledna do konce září loňského roku meziročně o 4,4 procenta. Růst ekonomiky tak byl za první až třetí čtvrtletí nejvyšší od roku 2007 a zároveň po Maltě druhý nejvyšší v EU. Údaje za celý rok 2015 ČSÚ zatím nezveřejnil. Analytici počítají s tím, že za celý loňský rok by ekonomika měla růst nejméně o 4,3 procenta. Zároveň však upozornili na to, že řada jednorázových faktorů letos odezní a růst HDP zpomalí na zhruba 2,5 procenta.