Mládek: Sankce mohou ohrozit až tisíc pracovních míst v Česku

ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek Zdroj: ctk

V České republice by mohlo být v souvislosti s hospodářskými sankcemi proti Rusku ohroženo 700 až 1000 pracovních míst. Prohlásil to ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Už proto dnes jednal se Svazem strojírenské technologie o tom, jak dopady minimalizovat.

Jak Mládek zopakoval, zásadním způsobem by se protiruské sankce tuzemských firem dotknout neměly. Jaký bude jejich skutečný dopad, ukáže podle něj až podoba ruské protireakce na opatření.

Mládek řekl, že vláda se bude snažit firmy, které by v důsledku sankcí přišly o ruský trh, podpořit v uplatnění na trzích v jiných postsovětských nebo i dalších zemích. O eventuálních finančních kompenzacích, které by stát mohl postiženým společnostem poskytnout, spekulovat nechtěl, to je podle něj případně až otázka vzdálenější budoucnosti.

Obchodní bilance Česka a Ruska:
V roce 2013 dosáhl český vývoz do Ruska 5,9 miliardy dolarů (zhruba 116 miliard korun), dovoz činil 7,9 miliardy dolarů (zhruba 155 miliard korun). Obrat tak činil 13,8 miliardy dolarů, což byl téměř stejně, jako v roce 2012.
Rusko zaujímá v exportu České republiky sedmé místo (s podílem 3,9 procenta) - za Německem, Slovenskem, Polskem, Francií, Británií a Rakouskem. V importu je to páté místo (5,6 procenta) za Německem, Čínou, Polskem a Slovenskem.
České firmy nalézají příležitosti v energetice (jaderném strojírenství), v dopravním strojírenství či ve výstavbě multifunkčních budov. Značnou část ruského importu do Česka pak tvoří paliva a suroviny.

Členské státy Evropské unie schválily nové hospodářské sankce proti Rusku v souvislosti s jeho postupem v ukrajinské krizi. V platnost vstoupí v pátek. Nové hospodářské sankce se týkají několika oblastí. V souvislosti s omezením přístupu Ruska na unijní kapitálové trhy evropské společnosti a občané EU nebudou moci nově kupovat či prodávat ruské akcie a dluhopisy či jiné finanční nástroje s delší než devadesátidenní dobou splatnosti, vydávané velkými ruskými státními bankami, rozvojovými bankami či jinými institucemi, které budou působit v jejich zájmu.

Rovněž bylo uvaleno embargo na import a export zbrojních produktů, které jsou uvedeny na existujícím společném unijním seznamu vojenského materiálu. Schválen byl i zákaz vývozu zboží a technologií dvojího využití. Rovněž jejich seznam má EU dlouhodobě vypracovaný.