Mládkův rezort dostane navíc šest miliard, většinu na obnovitelné zdroje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Brookhaven via Flickr

Rozpočet ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) na příští rok by se měl zvýšit o téměř šest miliard korun proti původnímu návrhu z června. Nárůst se týká zejména navýšení prostředků na dotaci na podporované obnovitelné zdroje energie ve výši 4,7 miliardy korun. Dotace na zahlazování následků hornické činnosti stoupne o 400 milionů korun, na zabezpečení činností ministerstva a podřízených organizací půjde o 650 milionů korun víc.

„My jsme se na rozpočtu dohodli s ministerstvem financí vyjma jedné věci, a to je 50 milionů korun na modernizaci České obchodní inspekce, což byl zatím požadavek, který nebyl reflektován,“ sdělil ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

„V průběhu červencových a srpnových příprav návrhu státního rozpočtu na rok 2016 se podařilo vyjednat navýšení původního výdajového rámce kapitoly ministerstva průmyslu a obchodu o téměř šest miliard korun,“ dodal mluvčí resortu František Kotrba.

S dotacemi se nepočítalo

V původním návrhu rozpočtu MPO ministerstvo financí nezohlednilo schválený energetický zákon, který vstoupí v platnost 1. ledna 2016. Novela mění způsob financování obnovitelných zdrojů, když zvyšuje podíl státního rozpočtu oproti poplatkům zákazníků. Dotace na podporované obnovitelné zdroje energie tak prostřednictvím rozpočtu MPO vzroste o 4,699 miliardy korun na celkových téměř 22 miliard korun. O 100 milionů korun se zvýší částka na podporu strategických investičních akcí. Stejná částka půjde navíc také na dotace na program podpory technologických center a center strategických služeb.

Poslední návrh rozpočtu MPO na příští rok tak počítá s částkou 27,8 miliardy korun. Z původního požadavku MPO na navýšení rozpočtu o 1,6 miliardy korun tak resort zatím získal 1,25 miliardy korun. Další část prostředků je podle Mládka v jednání, týká se to hlavně schválených zahraničních investic. „Kdy stát slíbil podporu těm investorům, ale není často úplně zřejmé, jestli to bude v roce 2016 nebo 2017. Tak je otázka samozřejmě, jestli to tam má být připraveno v tom rozpočtu ministerstva nebo se to bude řešit ad hoc,“ dodal Mládek.

Ministerstvo financí ve srovnání s červnovým návrhem zvýšilo v návrhu státního rozpočtu na příští rok celkové výdaje a příjmy, výdaje vzrostly o zhruba 16 miliard korun na 1,155 bilionu korun. Vyplývá to z aktuálního návrhu na internetových stránkách vlády. Plánovaný schodek rozpočtu zůstal na 70 miliardách korun. Údaje jsou bez započtení peněz z fondů EU a dalších finančních mechanismů; ty by měly činit 94,5 miliardy korun. Vláda začne o rozpočtu debatovat 9. září, do konce měsíce jej musí schválit a poslat do Poslanecké sněmovny.