MPSV se vrací k původnímu dodavateli, výplaty dávek zajistí OKsystem

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: Sedmicka

Ministerstvo práce a sociálních věcí se dohodlo s firmou OKsystem, že pro něj bude zajišťovat provoz systému pro výplatu sociálních dávek. Ministerstvo se tak vrací ke svému původnímu dodavateli, který pro něj zajišťoval systém do konce roku 2011. Novější systém, který ministerstvo pořídilo za bývalého ministra Jaromíra Drábka (TOP 09), zakázal úřadům práce používat antimonopolní úřad.

Systémem protečou ročně řádově desítky miliard korun. Jde například o dávky státní sociální podpory, pěstounské péče, dávky pomoci v hmotné nouzi a dávky pro zdravotně postižené občany. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ale rozhodl, že ministerstvo při nákupu systému porušilo zákon a zakázal mu ho používat.

Ministerstvo začalo krizový scénář kvůli hrozícímu zákazu chystat už na jaře. Počítalo v něm se dvěma variantami - buď s oslovením dodavatelů, kteří by provoz dál zajišťovali, nebo s plným návratem k OKsystemu. Resort se pak rozhodl pro první možnost, Rusnokova vláda v demisi s tím souhlasila.

Úřad chtěl smlouvu na zajištění dalšího provozu podepsat se společností Vítkovice IT Solutions, ale kvůli námitkám po tomto řešení nemohl sáhnout. Námitku podle ministerstva vznesl dodavatel systému, firma Fujitsu Technology Solutions, pro níž Vítkovice IT Solutions pracovala jako subdodavatel. Fujitsu se prý nelíbilo, že ministerstvo chce oslovit Vítkovice přímo v jednacím řízení bez uveřejnění.

„Za daného stavu jedinou zákonnou možností zajištění výplaty nepojistných sociálních dávek je spolupráce se společností OKsystem, která má s MPSV na tyto služby uzavřenou rámcovou smlouvu účinnou do 31. 12. 2014,“ uvedlo ministerstvo. Tato firma prý oznámila ministerstvu již 23. prosince loňského roku, že je připravena provoz systému zajistit a převzít za něj odpovědnost.

Očekávaná cena za údržbu a správu systému výplaty nepojistných sociálních dávek včetně školení, poskytovaná společností OKsystem se bude v roce 2014 pohybovat v řádu 180 milionů korun včetně daně z přidané hodnoty, uvedl mluvčí ministerstva Petr Sulek.

Firma Vítkovice IT Solutions dnes oznámila, že od konce prosince nenese žádnou odpovědnost za výplatu sociálních dávek. „Ministerstvo práce a sociálních věcí společnosti sdělilo, že nyní má příslušné činnosti smluvně na starosti OKsystem, a to podle stávající rámcové smlouvy z roku 2010,“ stojí v tiskové zprávě firmy. „Znamená to, že jsme ukončili všechny aktivity spojené s aplikacemi pro výplatu sociálních dávek, a všechny kompetence jsme museli prakticky okamžitě a v plném rozsahu přenechat staronovému dodavateli, tedy společnosti OKsystem,“ uvedl generální ředitel firmy Vladimír Měkota.