Muzeum plánuje celoroční provoz zámku Kačina

Klasicistní zámek bude vytápěn bioplynem ze zemědělského
družstva

Klasicistní zámek bude vytápěn bioplynem ze zemědělského družstva Zdroj: ctk

Národní zemědělské muzeum plánuje, že by svou pobočku na klasicistním zámku Kačina na Kutnohorsku zpřístupnila návštěvníkům po celý rok. V rozhovoru pro deník E15 to uvedl generální ředitel NZM Zdeněk Novák.

Hradů a zámků s celoročním provozem je v Česku jenom několik, většinou těch největších, například Karlštejn, Sychrov nebo Hluboká. Klasicistní zámek nyní není celoročně otevřen žádný.

Muzeum proto chystá investici do kačinského zámku, spojeného zejména s rodem Chotků, ve výši asi devět milionů korun. Za ně chce v objektu nahradit současné topení na plyn novým systémem na bioodpad a propojit jej s nedalekou bioplynovou stanicí Zemědělského družstva Svatý Mikuláš.
„Zkusili bychom temperovat celý zámek. Rádi bychom tak dosáhli celoročního zprovoznění, protože i Kutná Hora a kostnice v Sedleci fungují po celý rok,“ uvedl Novák.

Pověstná schwarzenberská kostnice je jednou z nejvíce navštěvovaných památek na Kutnohorsku. Do historické Kutné Hory známé těžbou stříbra a gotickými památkami i sedlecké kostnice tak míří řada turistů i mimo hlavní sezonu. Peníze chce muzeum získat z fondů EU. Pokud je získá, nové topení by vybudovalo příští rok. Do celoročního provozu by se tak Kačina otevřela od sezony 2012 a 2013.
Zámek nyní nabízí tři prohlídkové trasy. Jedna je například věnována dějinám českého venkova, druhá Chotkům. Součástí je i takzvaná Šrobárova sbírka obrazů.