Mynář: Hasenkopf stáhl žalobu, protože neměl šanci uspět

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář Zdroj: ctk

Bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf stáhl žalobu na prezidenta Miloše Zemana kvůli amnestii, protože neměl šanci na úspěch. Tvrdí to prezidentův kancléř Vratislav Mynář, podle něhož se Hasenkopf na přípravě amnestie podílel, a Zeman proto nepochybil, když jej označil za hlavního autora kritizovaného aboličního článku. Hasenkopf v reakci na to uvedl, že ještě tento týden podá na Mynáře trestní oznámení za pomluvu.

„Pan Hasenkopf musel stáhnout žalobu na Miloše Zemana, pan Hasenkopf musel stáhnout žalobu na Vratislava Mynáře, a když někdo stáhne žalobu, tak asi proto, že cítí, že nemá žádnou šanci,“ řekl novinářům Mynář. „Tudíž nemohlo, a je naprostá hloupost, dojít k tomu, že by pan prezident Miloš Zeman uznal nějakou svoji chybu, protože žádnou neudělal,“ poznamenal.

Hasenkopf se podle Mynáře na přípravě textu loňské amnestie exprezidenta Václava Klause podílel. Kdyby ve smíru mělo být napsáno, že se na ní nepodílel, nikdy by s ním prý nesouhlasil.

Spor o autorství textu amnestie skončil v pondělí u pražského městského soudu smírem. Hasenkopf se přitom shodl s Mynářem na textu, který „uvede na pravou míru“, že Hasenkopf není autorem amnestie. Celý text musí být podle dohody zveřejněn na internetových stránkách Hradu a prostřednictvím ČTK.

Pondělní smír s Hradem podle advokáta platí a už nejde zrušit. „To, že tímto způsobem to Vratislav Mynář znovu otevírá, je neuvěřitelná rána do zad. Je to podrazáctví toho nejhoršího kalibru,“ prohlásil Hasenkopf. Kancléřova slova považuje za výsměch a za popření pondělního smíru sporu o autorství amnestie.

Mynářovic kobyla chodí bosa