Mynář nakonec na summit NATO nepojede. Dveře mu zavřela prověrka

Kancléř Vratislav Mynář požádal o bezpečnostní prověrku

Kancléř Vratislav Mynář požádal o bezpečnostní prověrku Zdroj: ctk

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář nepojede příští týden na summit NATO do Velké Británie. Původně se na setkání chystal, ale stále mu chybí bezpečnostní prověrka. Vstup do konferenčních sálů ale vyžaduje prověření alespoň na stupeň tajné, tedy druhý stupeň. Mynář nakonec sdělil, že má v době summitu dlouhodobě naplánovanou návštěvu Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ).

Ještě ve čtvrtek kancléř České televizi říkal, že „prezidenta může doprovázet všude a na summit přístup má“. „Tam je to všechno v pohodě,“ řekl.

Den poté ale obrátil. „Vzhledem k dlouhodobě plánované návštěvě NBÚ jsem od samého počátku neplánoval účast na summitu NATO,“ konstatoval.

Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška se člověk bez bezpečnostní prověrky se v podstatě na summit NATO nedostane. „Nebo jenom někam před dveře,“ sdělil Pejšek. Na summit pojede z České republiky zhruba třicetičlenná delegace. Mynář je podle televize jediným z kanceláře prezidenta, který nemá odpovídající prověrku.

Kancléř požádal NBÚ o prověrku na stupeň přísně tajné loni v prosinci. Minimální lhůta na tento stupeň je devět měsíců, NBÚ ji ale může až dvakrát prodloužit.

Není však jisté, zda Mynář prověrku nakonec získá. NBÚ mohou vadit jeho podnikatelské kontakty. Mynář to však opakovaně odmítá.

Mynářovic kobyla chodí bosa