Mynář neuspěl se stížností na údajný únik informací o prověrce

Kancléř Vratislav Mynář a prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček

Kancléř Vratislav Mynář a prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček Zdroj: CTK

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář neuspěl se stížností na údajný únik informací o jeho prověrce z Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Uvedla to dnes Česká televize na základě vyjádření mluvčího úřadu Radka Holého, podle kterého nebyl ze strany NBÚ porušen zákon.

Kancléřům právník Lukáš Trojan předpokládá, že bude s Mynářem hledat další možné kroky, aby se věc prošetřila. Mynář od úřadu bezpečnostní prověrku nedostal a vadilo mu, že se informace o možném neudělení prověrky objevily ještě před oficiálním vydáním rozhodnutí v médiích.

„Bylo konstatováno, že ze strany úřadu nedošlo k žádnému porušení zákona,“ sdělil bez dalších podrobností televizi mluvčí NBÚ. Úřad už dříve popřel, že informace unikly od pracovníků NBÚ a vyjádření Mynáře vnímá jako poškozování dobrého jména NBÚ.

Trojan dnes ČTK řekl, že nezná podrobnosti o rozhodnutí NBÚ. Je ale podle něj nesporné, že informace unikly. Protože k nim neměl přístup on ani Mynář, vynést je podle něj musel někdo spojený s NBÚ.

Předpokládá, že NBÚ bude tvrdit, že informace unikly od členů rozkladové komise, kteří nejsou zaměstnanci NBÚ. „Ale to je z hlediska účastníka řízení úplně jedno, protože za to musí odpovídat ta instituce. Pokud mají v rozkladové komisi externisty, tak nemohou od nich dávat ruce pryč,“ poznamenal. Informace o výsledku šetření ho prý ale nepřekvapila. „Protože pokud šetří sami sebe, tak asi k ničemu jinému nemohli dojít,“ konstatoval.

Nespokojíme se s takovým závěrem, tvrdí Mynářům právník

O dalším postupu se chce poradit s Mynářem. „Jsem přesvědčen, že nezůstane u toho, že bychom se spokojili s takovým závěrem,“ řekl. Budou hledat další cesty přezkumu. Jaké budou, nechtěl předjímat. V úvahu podle něj připadá řešení v rámci správní žaloby, kterou Mynář kvůli neudělení prověrky podal k pražskému městskému soudu, nebo podnět k parlamentní komisi, která se NBÚ zabývá.

O neudělení bezpečnostní prověrky na stupeň přísně tajné pro hradního kancléře NBÚ rozhodl loni v září, Mynář následně neuspěl ani s rozkladem. Neudělení prověrky tak už nabylo právní moci. Kancléř se ale proti rozhodnutí brání soudně.